Porties verse soep en een warme maaltijd worden klaargemaakt voor bezorging (foto: Linda Oerlemans)
Porties verse soep en een warme maaltijd worden klaargemaakt voor bezorging (foto: Linda Oerlemans) (Foto: )

De kracht van verse soep

TILBURG - Vanuit een spontane gedachte ontstaat het idee om soep te bezorgen bij mensen die ziek zijn, tot een risicogroep behoren of om andere redenen niet gezond kunnen koken. Vanaf de eerste avond regent het aanmeldingen, twee weken later staat de teller op tweehonderdvijftig.

Door Theo van Etten

Het concept heet ONS Soepje en geestelijk moeder ervan is Linda Oerlemans. “We hadden verse soep bezorgd bij een ziek fractielid (Linda zit namens de partij ONS in de Tilburgse gemeenteraad, red.) en de eerste coronabesmettingen kwamen in het nieuws. Het voelde niet goed om niets te doen. De soep bracht ons op een idee. Daarmee zouden we natuurlijk veel meer mensen blij kunnen maken.

Keuken te klein
Een berichtje op Facebook leverde dezelfde avond al vijfentwintig aanmeldingen op en Linda’s keukentje was meteen te klein. "Gelukkig mochten we de keuken van Eetcafé Klopa gebruiken." Kort daarna stelde ContourdeTwern de keuken van wijkcentrum Koningshaven ter beschikking. Serve the City bezorgt de soep én een warme maaltijd bij de mensen aan huis.

Tranen
“De eerst keer dat ik meeging stond ik meteen al met tranen in mijn ogen”, vertelt Linda. "Die mevrouw had de hele dag nog niets gegeten. Zij was alleenstaand, had net haar man verloren en blijkbaar geen netwerk om op terug te vallen. Zij was zó blij dat iemand haar hielp. Toen zag ik de meerwaarde pas echt. Wat een kop soep al niet kan doen. Voor sommige mensen is dit het enige contact dat ze hebben. Die vereenzaming, daar maak ik me wel zorgen over. En juist dat maakt dit project zo mooi. Alles waar wij als partij voor staan komt erin terug.”

Bloemkool en halal
Linda wil ook na het coronatijdperk doorgaan met ONS Soepje. “Tot 1 juni zeker. Maar er is zoveel vraag. Veel oudere mensen en alleenstaande moeders met een drukke baan kunnen de deur niet uit. En natuurlijk is er ook schaamte. Hopelijk lost het thuisbezorgen dat voor een deel op.”

Degenen die contact opnemen kunnen rekenen op een heerlijke maaltijd. Een super creatieve kok maakt van de beschikbare ingrediënten altijd iets lekkers. “Vandaag hadden we een fantastische maaltijdsoep met bloemkool en doperwten. En naast Hollandse kost werken ook met halalvlees”, lacht Linda. “Via een Marokkaanse maatschappelijk werkster en een vrijwilliger uit de Turkse gemeenschap bereiken we ook die doelgroepen. In tijden van crisis verdwijnen de verschillen tussen groepen in de maatschappij heel snel. Dat vind ik heel bijzonder om te mee te maken.”

Behoefte aan ONS Soepje?
De soep is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Wil je hier gebruik van maken, mail dan met: onssoepje@gmail.com of bel: 013-5498646 (9.00 - 17.00 uur). ONS Soepje bezorgt van maandag tot en met vrijdag. Wil je als bedrijf een bijdrage leveren, doneer dan via NL18RABO0151203040 o.v.v. “ONS SOEPJE” t.n.v. Stichting Noordhoek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden