Deze wevershuisjes zijn rijksmonumenten en bepalen met de Hasseltse kapel mede de sfeer van het Hasseltplein.
Deze wevershuisjes zijn rijksmonumenten en bepalen met de Hasseltse kapel mede de sfeer van het Hasseltplein. (Foto: )
moNUment

MoNUment van de week: Hasseltplein 37, 38 en 40

TILBURG - Deze wevershuisjes aan het Hasseltplein, uit het begin van de 19e eeuw, hebben maar één bouwlaag met zadeldak. Alle daken zijn belegd met Hollandse pannen, aan het einde opgesloten door puntgevels.

Nummer 38 onderscheidt zich van zijn buren door zijn wit gepleisterde gevel. De nummers 37 en 38 hebben in de bovenlichten bovendien nog glas-in-lood.

Nummer 40 heeft zesruitsramen, alle ramen hebben luiken. Over nummer 40 valt nog te vertellen dat in 1975 de twee woningen, 39 en 40, werden samengevoegd met behoud van hun voordeuren. Die tweede voordeur, die op de plaats zat van het linkerraam, verviel in 1995, hetgeen nog te zien is.

Voor de Hasseltse Kapel lag tot 1927 nog een vijver, een spoel, waar de wollen stoffen van de wevers in gewassen werden. Later deed die dienst als brandkuil. Rond 1870 werden er in Tilburg drie spuithuisjes gebouwd voor brandspuit en pomp, een op het Hasseltplein. In 1931 werd het oude huisje door een nieuw vervangen. De brandweerpomp werd toen niet meer gebruikt, er was al waterleiding met druk. In de huisjes werden toen slangenwagens gestald.

Nummer 15 is nog zo’n huisje, wel helemaal nieuw.

heemkundekringtilurg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden