Zorgcentrum De Heikant: uit voorzorg de bewoners in isolement.
Zorgcentrum De Heikant: uit voorzorg de bewoners in isolement. (Foto: Gerard Sanberg)

Overal blijken van menslievendheid

TILBURG - Onze stad laat zich van zijn beste kant zien en ritselt van aardige, behulpzame initiatieven. De crisis brengt een enorm reservoir van menslievendheid aan het licht waar de media graag verslag van doen. Zo kwam uw weekblad Stadsnieuws een mooie actie in Tilburg-Noord op het spoor. Het Ronde Tafelhuis vroeg de wijkbewoners om de geïsoleerde bewoners van zorgcentrum De Heikant een hart onder de riem te steken. En dat deden ze.

Om de bewoners, een kwetsbare groep immers, te beschermen tegen besmetting met het Coronavirus, besloot zorgcentrum De Heikant om alle bezoek af te gelasten. Het was gewoonweg niet meer verantwoord om nog mensen van buiten binnen te laten. Dat is natuurlijk begrijpelijk en te billijken, maar voor de bewoners is het wel een bittere pil. Daar zit je dan in je eentje op je kamer, goed verzorgd natuurlijk, daar zorgen de medewerkers van De Heikant wel voor, maar verstoken van alle bezoek. Kinderen en of kleinkinderen zien en spreken? Nee hoor, ook die niet. De eenzaamheid lag op de loer!

Het Ronde Tafelhuis
Maar vlakbij het zorgcentrum De Heikant, aan de overkant op het Wagnerplein, ligt Het Ronde Tafelhuis. Die hadden te doen met de dreigende eenzaamheid van hun overburen, maar hoe te helpen? Goede raad was duur, maar in overleg met de Norbertijnenparochie Heikant-Quirijnstok werd een mooi idee geboren. Het uitgangspunt was: we mogen er niet op bezoek, niemand mag dat, maar we kunnen ze wel laten weten dat we aan ze denken. Ze zijn niet alleen, in gedachten zijn wij bij hen. En niet alleen wij, als organisaties, maar ook de individuele medewijkbewoners van Noord! Dat is het: we gaan onze wijkbewoners oproepen om brieven te sturen naar de bewoners van zorgcentrum De Heikant. Lieve brieven. En prachtige gedichten. En mooie tekeningen vol kleur! Dat brengt vast wel leven in de brouwerij! En kleur in het leven van de in isolement levende bewoners.

Oproep en reacties
Thea van Blitterswijk, directeur van Het Ronde Tafelhuis, ging er meteen mee aan de slag. Van Blitterswijk: "Ja, je moet er ook niet te lang over nadenken, dan ontdek je alleen maar meer beren. Je kunt het beter gewoon gaan doen. Dus wij hebben, hup, die oproep geplaatst. En de parochie ook. En nou, dat maakte wat los hoor!" Hartverwarmend vond zij het, die veelheid aan reacties en de betrokkenheid die er uit sprak. De reacties waren zowel aan de bewoners als aan de medewerkers geadresseerd en dat was natuurlijk prima, want ook de medewerkers kunnen een hart onder de riem gebruiken.

Diversiteit
Wat opviel was de diversiteit van de reacties. Je verwacht natuurlijk brieven en gedichten en tekeningen, maar, vertelde Van Blitterswijk: "We kregen bijvoorbeeld ook een aanbod om een podcast te maken. Een podcast, daar kunnen ze naar luisteren. Dat is toch een fantastisch idee! Daar was ik zelf niet opgekomen." En het is niet bij post alleen gebleven: "De Heikant heeft ook een aanbod gekregen van een heleboel appelflappen voor de bewoners. En bloemen!"

Het kan niet op
De actie is ook nog niet voorbij, nee, natuurlijk niet want de crisis is nog niet voorbij dus aandacht blijft nodig want anders verpieteren de mensen alsnog. De brieven, gedichten, verhalen en tekeningen komen binnen bij Het Ronde Tafelhuis en de parochie. Beide instellingen gaan er discreet en zorgvuldig mee om. Van Blitterswijk: "Ik lees ze natuurlijk niet, het zijn tenslotte brieven aan iemand anders. En we laten ze even liggen hier, voor we ze doorgeven, uit oogpunt van hygiëne. Maar ik had een gesprekje met één van de medewerkers die ze hier kwam ophalen, en die vertelde hoe blij de bewoners worden van zo'n steuntje in de rug. En de medewerkers ook hoor!"

Suuq De Markt Op
Het Ronde Tafelhuis en de Norbertijnenparochie zijn ermee begonnen, maar nu gaan ook de Afghaanse vereniging en het Somalische project Suuq De Markt Op, meedoen. Ook daar is men aan het schrijven en tekenen geslagen. En voor iedereen blijft het parool: graag uw brief, boodschap of tekening in een envelop steken onder vermelding van: Brievenactie Zorgcentrum de Heikant. U kunt de envelop opsturen naar of inleveren bij Het Ronde Tafelhuis (Brievenbus Bibliotheek), Wagnerplein 4, 5011 LP Tilburg. Of: Pastorie de Schans, De Schans 122, 5011 EN Tilburg. Doe mee!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden