Het team van De Krachcentrale samen aan de koffietafel (toen dat nog kon!) v.l.n.r.: Frans, Gerda, Marie-Jose, Regine, Lindy, en helemaal rechts Marieke. Stageaire Sanne staat niet op de foto.
Het team van De Krachcentrale samen aan de koffietafel (toen dat nog kon!) v.l.n.r.: Frans, Gerda, Marie-Jose, Regine, Lindy, en helemaal rechts Marieke. Stageaire Sanne staat niet op de foto. (Foto: Karla Hoffman)

Krachtcentrale biedt luisterend oor met telefonische inloop

TILBURG - Het corona-virus vraagt bedrijven en organisaties om na te denken over alternatieve oplossingen en diensten. Zo kan het team van de Krachtcentrale 013 voorlopig niet trainen, dus coachen ze nu op afstand per telefoon en e-mail. Het team wil juist in deze tijd ook graag iets betekenen voor de samenleving en stelt daarom een speciaal telefonisch spreekuur in, toegankelijk voor alle Tilburgers.

Door Regine Griep

Het is stil in de normaal drukke gangen van de Krachtcentrale 013. Maar niet uitgestorven: Vrijwilliger Stella is nog iedere ochtend aan het klussen in het ‘studiehuis’. Een nieuw lokaal in de Krachtcentrale, met een ‘huiskamer’- en inloopfunctie. Hier kunnen deelnemers allerlei activiteiten en workshops volgen én geven. Ook dat ligt nu even stil. Dat is voor Stella, die ook regelmatig workshops geeft én werkt als koffievrijwilliger, even wennen…

Straf
Stella: “Het is nu ‘verplicht vrij zijn’ en dat is best een straf voor mij. Ik kan nu niet naar mijn werk en zit daardoor veel meer thuis, waar de muren af en toe op me afkomen. Het helpt mij om bezig te blijven en onder de mensen te zijn, al is het nu op veilige afstand. Iedere ochtend ga ik naar De Krachtcentrale om te klussen. We werken ieder in een eigen ruimte en hebben alleen contact op afstand. Het helpt mij enorm dat ik ’s ochtends een verplichting heb en even buiten kom. De hele dag beeldschermen is voor mij geen oplossing!”

Onthaasting is goed
Het team van de Krachtcentrale heeft regelmatig contact met elkaar via ‘Zoom’, een online vergadertool. Trainer Gerda is, op veilige afstand in een andere ruimte, dagelijks telefonisch aan het coachen: “Het verhaal van Stella is voor veel mensen herkenbaar. Veel deelnemers missen het sociale contact en de groep. We merken dat het voor sommigen zelfs leidt tot isolement." De coaches van de Krachtcentrale zien veel verschillen in thuissituaties en in de manier waarop mensen er mee om gaan. Gerda: "Voor een aantal mensen zien we dat de onthaasting, de rust en dat er even niets hoeft of kan, hen juist goed doet. De race tegen de klok is weg. Sommigen willen graag in actie komen, maar anderen willen dat juist liever niet. Mensen met kinderen hebben nu nauwelijks nog tijd voor zichzelf: Het vele thuiszitten met partner en kinderen heeft echt een impact. Zeker wanneer je ook thuisonderwijs moet verzorgen.

Thuiswerken is een uitdaging
Maar het geeft ook tijd voor bezinning. Soms reizen ook vragen over de loopbaan: doe ik nu wel wat ik doen moet? "Zelf vind ik het thuiswerken best een uitdaging en dan met name het jezelf aan de gang houden. Ik mis de deelnemers en de groepen! Wat helpt is dat je je realiseert dat deze situatie iedereen aangaat: We zitten allen in hetzelfde schuitje, dat verbindt!"

Positieve psychologie
Het team van de Krachtcentrale ziet ook allerhande initiatieven en ideeën ontstaan waarbij mensen van de nood een deugd maken. Gerda: “We werken in de Krachtcentrale vanuit de positieve psychologie. Dat betekent onder meer: acceptatie van de situatie waar je in zit en er het beste van maken. Maar ook: je sterke kanten inzetten, contact met elkaar houden en van betekenis zijn voor elkaar. Mensen worden vindingrijk om dat in deze tijd op alternatieve manieren te doen. Sommige initiatieven zijn hartverwarmend. Zo maakt een van onze deelnemers, sinds de corona-uitbraak begon, iedere dag twee hartjes van textiel, om hier uiteindelijk twee grote quilts van te maken. Deze worden verloot aan een 'kanjer' in de zorg en iemand die een dierbare is verloren.

Meedenken en luisteren
We hebben als team besloten dat wij, naast ons lopende werk, ook graag iets constructiefs willen bijdragen. Vanuit waar we goed in zijn: meedenken en een luisterend oor bieden. We organiseren daarom een telefonische inloop, waar Tilburgers tot 1 juni terecht kunnen met hun vragen over loopbaan & zingeving, maar ook breder, om even van zich af te praten. Bijvoorbeeld over wat het doet om met de kinderen thuis te zijn."

De Krachtcentrale 013 biedt een telefonische inloop iedere maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 – 12 uur en van 17 – 20 uur op nummer 06 - 53273446 Waarover kun je bellen? Praktische en persoonlijk vragen, over loopbaan, eenzaamheid, zingeving, dagstructuur, stressreductie, inspiratie of toekomstplannen, of gewoon…voor een luisterend oor!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden