Jan Wouters zorgde ervoor dat de plaquette van de werkplaats in Tilburg niet in een bureaula verdween. foto: MAX
Jan Wouters zorgde ervoor dat de plaquette van de werkplaats in Tilburg niet in een bureaula verdween. foto: MAX (Foto: )

Angst en moed bij NS-medewerkers in de oorlog

TILBURG - Oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo’n 4000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van twaalf van deze - voor de meeste mensen onbekende - monumenten. In de aflevering van deze week zijn we bij monumenten in Tilburg en Roosendaal. Beluister de aflevering via www.nporadio1.nl/podcasts/verstilde-verhalen

Op heel veel stations in Nederland zijn kort na de Tweede Wereldoorlog kleine koperen plaquettes geplaatst, voor omgekomen medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen tijdens de oorlog. De oorzaken van hun overlijden zijn heel uiteenlopend. Zo zijn er Joden die ontslagen werden en omkwamen in vernietigingskampen, maar er kwamen ook NS-medewerkers om het leven door bombardementen (bij zowel Duitse als geallieerde aanvallen).

Pijnlijke geschiedenis
De geschiedenis van de NS in de Tweede Wereldoorlog is een pijnlijke: het bedrijf werkte mee aan de transporten van de Joden, Roma en Sinti. Daarom is NS vorig jaar begonnen met het uitbetalen van vergoedingen aan de slachtoffers van die transporten. Hoe vonden de medewerkers van de spoorwegen het om indirect voor de Duitsers te moeten werken? Was er sprake van sabotage? Verzet? Of overheerste de angst?

Plaquette
In deze aflevering van Verstilde Verhalen kijken we naar de verhalen achter twee van de NS plaquettes in Brabant: die in de locomotievenwerkplaats van de NS in Tilburg (tegenwoordig de LocHal) en op het station in Roosendaal.

Geïnterviewden in deze podcast zijn: Jan Wouters (oud-NS-medewerker die ervoor zorgde dat de plaquette van de werkplaats in Tilburg niet in een bureaula verdween), de 96-jarige Jack Vermeulen (oud-NS-medewerker in Tilburg) en spoorweghistoricus Marius Broos uit Roosendaal.

Verstilde Verhalen maakt de oorlog tastbaar. Feiten worden in een ander perspectief gezet, met kleine en persoonlijke verhalen. Met nabestaanden, getuigen en mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming of het onderhoud van het monument.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden