Evelien, Jaap (grijs shirt) en Sanne (op de achtergrond) krijgen het plein in beweging!
Evelien, Jaap (grijs shirt) en Sanne (op de achtergrond) krijgen het plein in beweging! (Foto: )

Tilburg in beweging: fitness op het Forum

TILBURG - Binnen zitten zonder beweging? Dat lijken personal trainer Jaap Backx en Evelien Melse van Fysiotherapie Tilburg Reeshof niet zo'n goed idee. Daarom bedachten de trainer en fysiotherapeut om Tilburg eens goed aan het bewegen te krijgen. Tegelijkertijd op het Stadhuisplein en Stadsplein Forum (Ketelhavenplein, Reeshof) kregen de sporters dinsdag 7 april omwonenden in beweging.

In alle vroegte worden op het Stadsplein Forum kabels uitgerold, geluidsboxen geplaatst en aangesloten op muziekapparatuur. Een viertal mensen in sportieve kleding staan er rondom en kijken wat naar boven, richting de appartementen die over het plein uitkijken. Op zoek naar potentiële balkonsporters of raamatleten. Want dat is waarom ze er zijn: de bewoners aan het bewegen krijgen. Trainers Merel, Jaap, Bas en Sanne zijn er klaar voor.

De ouderen in beweging houden
"Het is de bedoeling om de bewoners in beweging te krijgen", legt Merel uit. "Hier wonen vooral oudere mensen, die vanwege het coronavirus echt binnenblijven. De jongeren gaan nog wel naar buiten, om te hardlopen of om zich op een andere manier gezond te houden. Wij willen iedereen fit houden, als een soort Nederland in Beweging."

Iedereen kan meedoen
"Zo hebben we de workout ook opgezet", gaat personal trainer Jaap Backx verder. "Iedereen kan meedoen op zijn of haar eigen niveau. Je kunt er bijvoorbeeld een stoel bij pakken of wat langere pauzes nemen. Elke extra beweging is meegenomen." "Niets moet, alles mag", vat Merel samen. De workout bestaat uit drie blokjes van 8 minuten. Een stukje warming up, een blokje intensieve training en een rustiger blokje om mee af te sluiten.  

Klokslag 11.00 uur galmt het over het plein: "Ja, zijn we er allemaal klaar voor?!" De muziek wordt ingestart, de oefeningen voorgedaan en tientallen pleinbewoners doen op hun balkon fanatiek mee, tot plezier van de trainers. Het is een wisselwerking van enthousiasme.   

Voorbereid voor meer
Het pleinfitness is een samenwerking tussen Fysiotherapie Tilburg Reeshof, Fysio Binnenstad en personal trainer Jaap Backx en is niet zomaar een actie. "We hebben vergunning van de gemeente", legt Jaap uit. Van het audiovisueel bedrijf First Impression hebben we professioneel geluidsapparatuur gekregen. We doen dit gelijktijdig in de Reeshof en op het Stadhuisplein en de bedoeling is dat er later meer locaties bijkomen."  

Dus wie weet sta ook jij binnenkort op je balkon of voor het raam te sporten met de aanwijzingen van Merel, Jaap, Sanne en Bas. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden