Dansers Simon Bus en Shane Boers (ook de choreograaf) tijdens de voorstelling Evolution van Corpo Máquina. Foto: Sjoerd Derine
Dansers Simon Bus en Shane Boers (ook de choreograaf) tijdens de voorstelling Evolution van Corpo Máquina. Foto: Sjoerd Derine (Foto: Sjoerd Derine)

Impulsgeld voor Corpo Máquina: artistiek en sociaal

TILBURG - Ja, natuurlijk zijn de voorstellingen en optredens afgelast, deze maand en volgende maand. Dat is voor dansgezelschap Corpo Máquina niet anders dan voor al die andere theatergroepen die de gevolgen van de intelligente lock down ondervinden. Maar dat is geen reden om bij de pakken neer te zitten voor Guilherme Miotto, choreograaf en artistiek leider van deze bijzondere groep. Want bijzonder is Corpo Máquina. De groep richt zich niet alleen op de optredens als zodanig, het gaat ook om de deelnemers en de weg er naartoe.

Door Gerard Sanberg

Een dansgezelschap dat artistieke én maatschappelijke doelen nastreeft en de instinctieve methode van Miotto gebruikt om die te bereiken. Miotto: “Ik heb die methode in mijn eigen loopbaan ontwikkeld en die blijkt nu uitstekend te werken in dansprojecten met jongeren in marginale posities, bijvoorbeeld in Tilburg-Noord. Dat is mooi toch? We hebben nu al twee keer echt een spetterende show ontwikkeld. Eerst Portraits, een sociaal-artistiek project, en nu hebben we Ball uitgevoerd in De Nieuwe Vorst hier in Tilburg. Heel mooi om te zien hoe die twee verschillende werelden van straat en kunst elkaar ontmoeten en beïnvloeden.”

R-Newt in Tilburg-Noord
Miotto is zelf afkomstig van de straat, zij het niet in Tilburg maar in Brazilië. Hij heeft de stichting Corpo Maquina in 2017 opgericht, samen met jongerenwerker Amine Mbarki van R-Newt. Ze werken aan voorstellingen met onervaren dansers, jongeren uit Tilburg-Noord dus, sommigen ex-gedetineerden.

Voor hen is dit een geheel nieuwe wereld. Floor van Berkel, manager bij R-Newt: “Bij dit soort projecten gaat hem om culturele uitingen die we inzetten voor sociale doelen. Die samenwerking met het culturele veld is heel interessant voor ons en voor de jongeren waar wij ons op richten. Op die manier haal je die groep uit hun - soms criminele – comfortzone en breng je ze verder.” En dat werkt? Van Berkel: “Ja! Het gaat niet alleen om die voorstelling, het traject ernaartoe is net zo belangrijk. Het komt van onderop, ze moeten doorbikkelen en samenwerken. Dat helpt hen om andere keuzes te maken in hun levensperspectief.”

Straatcultuur en High Culture
Als jongerenorganisatie werkt R-Newt zeker niet alleen in Tilburg-Noord, benadrukt Van Berkel. "Wij hebben projecten in alle wijken, maar dit is wel iets speciaals. Dat je die gescheiden werelden van straatcultuur en kunstsector bij elkaar kunt brengen en dat dat dan echt werkt. Wij kijken graag naar wat wél kan met onze jongeren. We willen ook iets gaan doen in dit verband met een jongere doelgroep, zeg van 12 tot 18 jaar. Met een laagdrempelig aanbod kunnen we echt de community bereiken en patronen doorbreken. We zoeken de jongeren op waar ze zijn, als ambulante organisatie. We gaan het aanbod van Corpo Máquina introduceren en ze aanmoedigen om mee te doen."

Structurele subsidie
Het lijkt een veelbelovende aanpak vindt ook de provincie Noord-Brabant, want de stichting Corpo Máquina krijgt dit jaar een impuls subsidie toegekend van ruim 40.000 euro. De adviescommissie schrijft lovend: "Een onderscheidende bijdrage aan het Brabantse cultuursysteem en een innovatieve werkwijze om kwetsbare jonge doelgroepen te bereiken."

Iedereen danser
Miotto wordt gedreven door de overtuiging dat in iedere mens een danser schuilt en dat je daar iets mee kunt bereiken: "Je kunt vastgeroeste vormen en verhoudingen tussen mensen doorbreken met de zeggingskracht van het lichaam. Met mijn instinctieve methode krijgt elk lichaam de ruimte die het nodig heeft. Door de samenwerking tussen professionele dansers en buitenstaanders uit breakdance, free style football, free running, house dance, noem maar op, ontstaat er iets heel bijzonders, dwars door cultuurverschillen en taalbarrières heen."

Portraits Ball RUN Game
Portraits is nu een voorstelling met vijf professionele danseressen en drie jongeren van de straat. Ball was een heel succesvolle solo-voorstelling van freestyle footballer Nasser el Jackson. In de planning zitten RUN, een vijfjarig project met Somalische jongeren, en Another Ball Game, met drie Marokkaanse meiden die aan free style football doen. Dans volgens de instinctieve methode van Miotto lijkt inderdaad een effectieve brug te slaan tussen de straatcultuur van Tilburg-Noord en de wereld van kunst en cultuur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden