Foto: Jasper Schoonhoven
Jacky Ervaart

Jacky Ervaart: bbq zonder brood

Ik zei het vorig jaar al een keer en ik zeg het nu weer: "je bent geen echte Nederlander als je niet gaat barbecueën op de eerste enigszins mooie lentedag van het jaar." Ik ben zelf dus een rasechte Hollander, want ik heb zelfs een barbecue gekocht op de eerste mooie lentedag van het jaar. Mét flinke korting. Ik tik echt alle boxjes aan op het gebied van stereotype Nederlander.

Helaas was ik niet de enige met het plan om vleesjes te gaan braden, want de hele supermarkt was geplunderd. Geen stokbrood meer te vinden. In heel de winkel niet. Waarschijnlijk in alle supermarkten in heel Nederland niet meer. En dát is toch wel het échte barbecueën hè: je volstoppen met stokbroodjes tot het vlees goed is en je nog maar één kipspiesje op kunt, terwijl je ook hamburgers, worstjes, vis én biefstukjes hebt gehaald. Dus voor het eerst in mijn leven heb ik gebarbecued zonder stokbrood. Voor het eerst in mijn leven lukte het mij dus ook meer dan één stukje vlees op te eten. Maar het was toch niet helemaal compleet.

Barbecueën is echt mijn favoriete eetactiviteit. Zelfs zonder brood. Niet het barbecueën zelf want daar heb ik veel te weinig geduld voor, maar het eten natuurlijk. Mijn vriend zegt standaard: "het lekkerste stuk vlees ligt niet óp de barbecue, maar staat áchter de barbecue." Dus ik zorg ervoor dat ik degene ben die het vlees aan het braden is wanneer hij dat zegt.

Het kan zijn dat we binnenkort extreem vers vlees op ons barbecuetje gooien. Wij wonen sinds we verhuisd zijn namelijk aan een beek. Een prachtige beek, maar die lichtelijk geterroriseerd wordt door eenden. Zo vliegen ze dagelijks een stuk of 100 keer luid kwakend langs. Daarnaast schenden ze mijn privacy, omdat ze me met z'n allen aankijken als ik in de tuin lig te zonnen. Om een statement te maken tegenover de eenden, hebben we de barbecue net voor het hek van de beek gezet en zijn we pontificaal gaan barbecueën. Als waarschuwing.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden