Foto: Joep Vogels

moNUment week: Bokhamerstraat 53-45

TILBURG - Deze huizen zijn rond 1986 gerenoveerd. Het Bokhamergebied is in 1976 gemeentelijk monument geworden en heeft een lange historie.

De bewoonster van Bokhamerstraat 53, het eerste huis op de foto, is opgegroeid in de Bokhamer. Ze heeft eerst op nr. 49 en later op nr. 43 gewoond voordat ze ongezien het onbewoonbaar verklaarde pand nr. 53 kocht. Deze voormalige weverswoning met grote tuin uit de 19e eeuw is in 1958 en 1986 gerenoveerd en is een gemeentelijk monument. Het naastgelegen pand met de luiken stamt ook uit de uit de 19e eeuw, ook een voormalige weverswoning en is een rijksmonument.

De panden daarnaast met de witte gevels zijn gebouwd in 1921 en zijn weer gemeentelijk monument. In het Bokhamergebied lag net als op het Hasseltplein vroeger een wolspoel, de Herstalse wolspoel genaamd. Hierin wasten de wevers hun wol. De straat is genoemd naar ‘die bockhamer’, een stuk land dat grensde aan de Herstal waarvan al in 1369 melding wordt gemaakt. Vroeger liep deze weg door naar het Reitse Plein. Rond 1860 is hierover de spoorlijn naar Breda aangelegd die het gebied isoleerde. Leuk dat aan de andere kant deze oorspronkelijke keienweg nog te zien is bij de Sportweg nr. 15, ook te zien in de inzet op de foto.

Meer info staat op heemkundekringtilburg.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden