Foto:

Miljoenen voor ETZ-onderzoek naar tumoren

TILBURG - Welke behandeling is de beste keuze bij een hersentumor, als je niet alleen kijkt naar de medische kant maar ook meeweegt hoe de patiënt daarna zijn leven weer kan oppakken? Om dat optimaal in beeld te krijgen, krijgt de vakgroep neurochirurgie van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg een subsidie van drie miljoen euro van ZonMw.

Bij de behandeling van een hersentumor is het heel belangrijk om de juiste balans te vinden tussen enerzijds de beste controle over de ziekte en lange overleving, en anderzijds optimaal persoonlijk functioneren van de patiënt. Het één gaat soms ten koste van het ander. Op dit moment is er nog onvoldoende informatie en kennis beschikbaar om samen met de patiënt de best passende keuze hierin te maken. "We willen voor elke patiënt een individueel zorgpad maken, dat precies op hem of haar is afgestemd”, aldus neurochirurg Rutten.

Met deze subsidie kan meer informatie worden verzameld, zowel over persoonlijke doelen van patiënten als over de structuur en functie van de hersenen. Met behulp van artificiële intelligentie worden modellen ontwikkeld voor het voorspellen van individuele behandeluitkomsten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden