De volgende open huis-sessies van Van Meersbergen staan al gepland. Meer informatie staat opwww.makelaarsland.nl.
De volgende open huis-sessies van Van Meersbergen staan al gepland. Meer informatie staat opwww.makelaarsland.nl. (Foto: )

Huisbezichtiging in tijd van corona? Dat kan ook op afstand

TILBURG -Het coronavirus heeft een enorme invloed op ons allemaal. Het openbare leven staat stil, winkels zijn gesloten en mensen houden afstand van elkaar. Ook in de makelaardij is dat goed voelbaar. Daarom verschijnen er creatieve oplossingen om de huizenmarkt draaiende te houden.

Ondanks dat het aantal huizen dat in de verkoop wordt gezet licht stijgt, dalen de bezichtingsaanvragen. “We zien dat kopers minder makkelijk langskomen voor een bezichtiging. Ook zijn er verkopers die een huisbezoek liever niet laten plaatsvinden.“ aldus Patrick van Meersbergen, Makelaarsland Agent in de regio Tilburg en Breda. In de afgelopen weken ontstonden steeds meer initiatieven om te ‘bezichtigen op afstand’.

Via Whatsapp
In plaats van een fysieke rondleiding wordt een virtueel open huis ingezet via Facebook Live of maken verkopers en potentiële kopers een videochat-afspraak via een Whatsapp Videogesprek. De verkoper loopt, net als bij een normale bezichtiging door de woning, maar nu met de telefoon in de hand. De potentiële koper kan rustig meekijken vanaf de bank, vragen stellen en zo een goed beeld krijgen van de woning.

Efficiënter
“Naast dat al die nieuwe techniek helpt om de markt enigszins op gang te houden, zorgt het er ook voor dat we veel gerichter te werk gaan voor zowel verkopers als kopers. Door die bezichtigingen op afstand scheiden we het kaf van het koren. We houden de potentiële kopers die écht geïnteresseerd zijn over. Daarmee doen we vervolgens een echte bezichtiging. Veel effectiever én veiliger voor iedereen, ook voor ons!“ zegt Van Meersbergen.

Gekocht door een kijker
Dat een fysieke bezichtiging soms helemaal niet nodig is, bleek twee weken geleden na een Live Open Huis dat via Facebook werd gehouden. Het was een groot succes. De woning werd daadwerkelijk gekocht door een van de kijkers.

Niet meer de deur uit
“Bij ons liep het proces van kopen al grotendeels contact- en papierloos. Kopers krijgen toegang tot een ‘bezichtigingsaccount’ met alle (juridische) informatie die van belang is om een bod uit te brengen. Onderhandelen gaat vervolgens telefonisch en het ondertekenen van de koopovereenkomst digitaal.” vertelt Patrick. “En daar komen de bezichtigingen op afstand bij.” Voor het kopen van een woning hoef je dus bijna de deur niet meer uit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden