Watrestje bij het Provinciehuis, vlnr: Ivonne van Vliet, Dianne van Kessel, Esther Poulissen, Paula Huismans en Jan Vugts. Foto: Ludo van Vliet
Watrestje bij het Provinciehuis, vlnr: Ivonne van Vliet, Dianne van Kessel, Esther Poulissen, Paula Huismans en Jan Vugts. Foto: Ludo van Vliet (Foto: )

Challenge tegen verspilling: kliekjes uit de koelkast

TILBURG - “Enkele weken geleden stonden we nog volop in de belangstelling op het Provinciehuis in Den Bosch. Klaar voor de aftrap van de campagne Watrestje.nu.” Aan het woord is Jan Vugts, afkomstig uit Tilburg, en een van de vijf Brabantse vrijwilligers die zich ten doel hebben gesteld de kilo’s weggegooid voedsel te verminderen.

“Met een publiekscampagne die zichzelf via social media moet uitrollen, proberen we de burger te bewegen om met de restjes uit je koelkast iets lekkers te maken. Deel dit via jouw eigen kanalen en daag andere uit hetzelfde te doen. Als iedereen deze uitdaging oppakt, werken we samen aan het terugdringen van de vele overschotten. Mooi toch? Maar toen nam corona alles over en zakte de belangstelling weg. Terwijl juist nu iedereen thuis zit en tijd over heeft.”

Smakelijk (en makkelijk)
“34 kilo per persoon per jaar verdwijnt toch nog in de container. Dat is wel erg veel. Dus door deze bewustwording kunnen we gezamenlijk dat getal omlaag brengen. Je hoeft alleen maar een keer in de koelkast te duiken en op te maken wat er ligt. Zo simpel is het. De uitdaging is met name bedoeld om met restjes voedsel iets nieuws te maken zodat iedereen smakelijke, nieuwe recepten te zien krijgt. Maar goed, ook een verschrompeld appeltje dat je lekker opbakt is al een recept hoor, leg de lat ook niet té hoog. Naast deze uitdaging hebben we ook een goed doel gekozen bij Watrestje.nu. Mocht je toch geen tijd hebben maar wel iets goeds willen doen, dan kun je via de website doneren aan de Voedselbank. Op de website www.watrestje.nu staat hoe.”

Bekende Brabanders
De Provincie Brabant heeft begin 2019 duizend vrijwilligers gevraagd mee te denken over de voedselketen in Brabant. Hieruit is Voedsel1000 ontstaan met diverse werkgroepen die allerlei thema’s rondom voedsel hebben uitgewerkt. “Uit pure belangstelling voor voedsel en milieu heb ik me ingeschreven maar ondertussen heb ik samen met de andere leden van de werkgroep ‘Voedselverspilling’ drie maanden gewerkt aan een compleet concept om de burger mee te nemen in de bewustwordingscampagne met de naam Watrestje. We zouden ook graag meerdere bekende Brabanders willen vragen het schort aan te trekken en een filmpje op te nemen, dat te delen en anderen bekende en onbekende Nederlanders uit te dagen. Wim van de Donk (Commissaris van de Koning) en Anne-marie Spierings (gedeputeerde) zijn evenals burgemeester Wobine Buijs (gemeente Oss) al te vinden op de website onder het kopje ‘nieuws’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden