Foto:

Lustwarande stelt programma uit tot 2021

Als gevolg van de coronamaatregelen, de prognoses en de onzekerheid wanneer de maatregelen opgeschort worden, heeft Lustwarande moeten besluiten om alle voorbereidingen voor het jaarprogramma 2020 te staken en het hele programma uit te stellen tot volgend jaar.

TILBURG - De expositie STATIONS, oorspronkelijk gepland van 23 mei tot en met 20 september van dit jaar, opent nu op zaterdag 23 mei 2021. De twee edities van Brief Encounters, gepland voor 21 juni en 30 augustus 2020, zijn eveneens een jaar uitgesteld.

STATIONS

In 2021 blikt Lustwarande met trots terug op twintig jaar expositiepraktijk in De Oude Warande. Voor STATIONS zijn daarom uitsluitend kunstenaars uitgenodigd die eerder aan Lustwarande hebben deelgenomen. Deze kunstenaars hebben sinds hun eerdere deelname oeuvres ontwikkeld die inmiddels bepalend zijn voor de internationale sculpturale canon en zijn daarom van groot belang om getoond te worden.

STATIONS verwijst naar het moment dat de kunstenaars deelnamen aan Lustwarande – in het begin van hun loopbaan, of juist later, op diverse tijdstippen in een spanne van twintig jaar, soms herhaaldelijk - en de huidige fase in hun carrière, nu ze allen mid-career en established zijn. Tegelijk verwijst de titel naar de voor de locatie zo essentiële seizoenswisselingen en naar de staties van het leven, naar het verstrijken van de tijd, naar transformatie en vergankelijkheid, en naar het voor Lustwarande en aanverwante buitenexposities zo belangrijke aspect wandelen. Waar je als wandelaar bij de afzonderlijke beelden, staties op zich, halthoudt, ontvouwen zich nieuwe verhalen, die voelbaar maar niet direct aanwijsbaar onderling verbonden zijn.

Aan STATIONS zullen o.a. deelnemen: Huma Bhabha (PK), Monica Bonvicini (IT), Tom Claassen (NL), Michel François (BE) & Douglas Eynon (UK), Gereon Krebber (DE), Mark Manders (NL), Navid Nuur (IR), Ugo Rondinone (CH), Thomas Rentmeister (DE), Maria Roosen (NL), Marien Schouten (NL) en Erwin Wurm (AU).

Brief Encounters ’21

In 2021 presenteert Lustwarande voor het vierde seizoen Brief Encounters, kortstondige event sculptures. Zoals in voorgaande jaren staan ook dan weer twee edities gepland.

Brief Encounters ’21 vindt plaats op twee zondagen, te weten op 20 juni en op 29 augustus. Op 20 juni zijn er nieuwe event sculptures te beleven van het duo buren (BE), van Csilla Klenyánski (HU) en van Malin Bülow (SE). Op 29 augustus beleven Clédat & Petitpierre (FR) met hun spectaculaire La Parade Moderne (2013-2021) hun Nederlandse debuut, voert David Rickard (NZ) het adembenemende maar uitputtende, een etmaal durende werk Exhaust (2011-2021) voor het eerst in een natuurlijke omgeving uit en is er een nieuwe performance van enfant terrible van de Duitse danswereld Julian Weber (DE).

Delirious Lustwarande

Najaar 2019 verscheen Delirious Lustwarande - Excursions in Contemporary Sculpture III. In deze publicatie zijn alle werken opgenomen van de laatste vijf edities van Lustwarande. Samen geven de werken een helder beeld van de stand van zaken in de hedendaagse sculptuur. Dominic van den Boogerd, Johan Pas en Domeniek Ruyters hebben essays geschreven die de exposities en werken van een bredere context voorzien.

Delirious Lustwarande telt 230 pagina’s en heeft een hardcover. De publicatie is verkrijgbaar in de betere boekhandel en via lustwarande.org. Prijs: 50 euro (excl. verzendkosten).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden