Eregroet aan oorlogsveteraan meneer Ansems vanuit de deelnemende helikopter gezien.
Eregroet aan oorlogsveteraan meneer Ansems vanuit de deelnemende helikopter gezien. (Foto: )

Oorlogsveteraan krijgt eregroet bij Huize Groot Waardijn

Een dag om nooit te vergeten, dat werd zondag 10 mei voor de heer Ansems. Een 100-jarige WOII-veteraan, bewoner van Huize Groot Waardijn in Tilburg, onderdeel van ouderenzorgorganisatie Compartijn, kreeg een eregroet van medewerkers van politie, brandweer, ambulancedienst, defensie en oorlogsveteranen. 

TILBURG - "Het is overweldigend wat me is overkomen", zei meneer Ansems al tegen Omroep Brabant, vlak nadat de erestoet, inclusief helikopter langs was gekomen. Ook werd hij toegesproken door Burgemeester Weterings van Tilburg.

Steuntje in de rug

De eregroet was bedoeld als steun in de rug aan het begin van een jaarlijks lastige periode voor deze strijder. De veteraan vocht 80 jaar geleden, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog aan de Waal. De periode 10 tot en met 14 mei is daarmee voor meneer Ansems ieder jaar weer een lastige tijd, die hij normaal deelt met andere nog levende strijders en veteranen en waarin hij steun krijgt van zijn familie, dit jaar nauwelijks tot niet mogelijk door Covid-19.

In deze dagen in de jaren ’40 heeft hij voor ons land gestreden aan de Waal. Ingedeeld bij de 6C Pantser Afweer Geschut zijn zij, onder vijandelijk vuur, vanuit Gennep (via onder andere Mill, Nistelrode, Oss, Echteld en Kesteren) uiteindelijk terecht gekomen aan de Hollandse Waterlinie bij Fort Everdingen. Op 13 mei konden ze geen kant meer op. Aan de ene kant was water (ze hadden de sluizen van de Waterlinie opengezet) en aan de andere kant lagen de Duitsers. Op 14 mei volgde uiteindelijk de capitulatie.

Levenskwaliteit

De bewoners van Huize Groot Waardijn krijgen 24-uurszorg en -service. Naast respect en persoonlijke aandacht is levenskwaliteit van groot belang. Deze eregroet, georganiseerd door de Tilburgse politie en Stichting veteranen Hart van Brabant, past daar uitstekend in. De persoonlijke levensgeschiedenis wordt zo gehoord en gezien, in dit geval op heel bijzondere wijze. “Een complete verrassing”, noemde meneer Ansems het. “Ik voel me gebonden, en voel me de laatste tijd als een gevangene, omdat je niks meer mag”, zegt hij naar aanleiding van de situatie door corona, waardoor ook hij aan huis gebonden is. “Dat doet veel meer als je denkt, en zeker als je zo’n achtergrond hebt als ik. Ik stel dit zo op prijs, dat Tilburg zoiets heeft georganiseerd.”

Compartijn

Compartijn biedt comfort care voor senioren. In de kleinschalige, luxe huizen biedt de organisatie persoonlijke service en zorg voor mensen die niet meer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Bijvoorbeeld als gevolg van psychogeriatrische gezondheidsproblemen zoals dementie. We willen dat bewoners zo lang als mogelijk de regie over hun eigen leven houden. Respect voor de eigen identiteit, de levensvisie en de privacy van elke bewoner staat centraal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden