Tilburgse dichter JACE van de Ven in nieuw boek


Het schrijverstrio gefotografeerd bij de afgesloten grensovergang Hilvarenbeek-Poppel, vlnr Paul Spapens, JACE van de Ven en Stijn van der Loo.
Het schrijverstrio gefotografeerd bij de afgesloten grensovergang Hilvarenbeek-Poppel, vlnr Paul Spapens, JACE van de Ven en Stijn van der Loo. (Foto: Samuel van der Loo)

Tilburgse dichter JACE van de Ven in nieuw boek

De Tilburgse dichter JACE van de Ven is een van de drie samenstellers van een nieuw boek over de Brabantse grenzen. Het boek verschijnt bij toeval op een moment dat veel grenzen als gevolg van de coronacrises zijn gesloten. 

TILBURG - Terwijl de drie Brabantse schrijvers in dit bijzondere boek juist pleiten om grenzen over te steken. ‘Onbegrensd Brabant’ is het product van JACE van de Ven, de eerste stadsdichter van Tilburg, journalist Paul Spapens en literair schrijver Stijn van der Loo.

Ze noemen het boek van 190 pagina’s een cultuurproject om recht te doen aan de bijzondere opzet en inhoud. In het boek staan acht verschillende vormen van grenzen in het voormalige hertogdom Brabant. De drie auteurs kozen voor dit gebied omdat ze alle drie Brabanders zijn, maar ook om het thema letterlijk te kunnen begrenzen. In verschillende literaire genres willen ze laten zien hoe mensen hun eigen grenzen optrekken. Het boek is een pleidooi om die grenzen te slechten, er overheen te trekken en op die manier andere mensen te ontmoeten. In deze corona-tijd is dit thema onvoorzien zeer actueel.

De grenzen die worden beschreven zijn onder meer de religieuze grens in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant en de taalgrens ten zuiden van Brussel. Andere grenzen die aan de orde komen zijn een ondergrondse grens (De Peelrandbreuk) bij Uden en Veghel en de Europese grenzen in Brussel die vroeger Brabantse grenzen waren. Ook wordt de Maas als grensrivier overgestoken. Bijzonder ook is het hoofdstuk over de twee Januskoppen die de rijksgrens tussen Noord-Brabant en België markeren.

De verschillende grenzen worden eerst door Paul Spapens journalistiek beschreven. Vervolgens komt Stijn van der Loo aan het woord. Geïnspireerd door dezelfde grenzen schrijft hij in acht hoofdstukken een compleet literair boek. Op zijn beurt schrijft JACE van de Ven over dezelfde grenzen gedichten. Wat betreft afbeeldingen is het boek bijzonder door de speciaal hiervoor gemaakte ‘grenzenschilderijen’ door Felice Hanssen. Bij elk hoofdstuk staat een historische landkaart van het hertogdom Brabant. Deze zijn beschikbaar gesteld door de Brabant-Collectie van de Tilburg University.

‘Onbegrensd Brabant’ is een uitgave van uitgeverij BravoBrabo. Het is in de boekhandel verkrijgbaar en kost 19,90 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Naar welke rubriek blader jij direct als je Stadsnieuws leest?Reageren!