Initiatief in kader coronacrises van Hasseltse Kapel en Kapel O.L. Vrouw ter Nood


Op een nieuw devotieprentje wordt Maria gevraagd om álle Tilburgers te beschermen. Afbeelding Jofke van Loon.
Op een nieuw devotieprentje wordt Maria gevraagd om álle Tilburgers te beschermen. Afbeelding Jofke van Loon. (Foto: )

Initiatief in kader coronacrises van Hasseltse Kapel en Kapel O.L. Vrouw ter Nood

Burgemeester Theo Weterings van de gemeente Tilburg heeft donderdag 7 mei bij de Hasseltse kapel in Tilburg het eerste exemplaar in ontvangst genomen van een nieuw devotieprentje. 

TILBURG - Er staat een zogeheten Mantelmadonna op die beschermend haar mantel om Tilburg slaat. Op de achterzijde staat een speciaal voor dit doel door JACE van de Ven geschreven gebed. Het initiatief is in het kader van de coronacrises genomen door de Hasseltse Kapel en de Kapel O.L. Vrouw ter Nood.

Met dit devotieprentje willen de twee samenwerkende organisatiesvanuit de Mariatraditie in meimaand-Mariamaand op eigen wijze de Tilburgers een hart onder de riem steken tijdens de coronacrises. Het devotieprentje is volledig toegesneden op hedendaags Tilburg, een stad die multicultureel en multireligieus is. Dat het nu aan de stad wordt aangeboden is tevens een uiting van dankbaarheid dat Tilburg zich al 75 jaar in vrede en vrijheid heeft kunnen ontwikkelen.

Op het door de Tilburgse kunstenares Jofke van Loon geschilderde aquarel staat Maria als Mantelmadonna op een Tilburgse skyline anno 2020. De herkenbare gebouwen variëren van de Heuvelse kerk tot de Turkse moskee en van Westpoint tot het 013-gebouw. De mensen, jong en oud, die ze met haar mantel beschermt, zijn ook duidelijk van deze tijd.

Het fenomeen van de Mantelmadonna gaat terug tot de dertiende eeuw. Op schilderijen en beelden staat Maria als beschermvrouwe afgebeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden soms van deze devotieprentjes gemaakt om dorpen of parochies te beschermen. Tilburg kent twee openbare Mantelmadonna’s. Een beeld staat in een nis aan het Korvelplein. De plaquette in de muur van het voormalige woonhuis van Coba Pulskens aan de Diepenstraat is eveneens een Mantelmadonna.

De besturen van de Kapel O.L. Vrouw ter Nood aan de Kapelhof en de Hasseltse Kapel werken vaker samen. Ze streven er naar om het eeuwenoude, kenmerkende Maria-erfgoed een plaats te geven in de huidige Tilburgse samenleving. Dat komt ook terug in het door JACE van de Ven geschreven gebed.Daarin wordt Maria niet alleen gevraagd om Tilburg te beschermen tegen de gevolgen van corona, maar tegelijk worden mensen opgeroepen de wereld niet verder aan te tasten.

De vormgeving van het prentje is gedaan door Ingrid Andela. Van het devotieprentje zijn er 10.000 gedrukt. De komende dagen worden ze door vrijwilligers massaal verspreid. De prentjes zijn ook gratis verkrijgbaar in de Hasseltse Kapel en de Kapel O.L. Vrouw ter Nood.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Naar welke rubriek blader jij direct als je Stadsnieuws leest?Reageren!