Foto: Jeroen de Leijer

Eefje Wentelteefjes Corona Poppenkast

Wat gaat er nu écht in de mensen om in deze verwarrende tijden? Wat doen jongeren tegen de verveling? Hoe is het met ouderen in isolement? Om antwoorden te krijgen op deze vragen, trekt Eefje Wentelteefje vier woensdagen met haar Corona Poppenkast door de Kleuren- en Kruidenbuurt in Tilburg West. 

TILBURG - Met hun project willen bedenkers Jeroen de Leijer, Hans Timmermans en Joy’s van Lieshout, sociaal werker bij ContourdeTwern, contacten tussen de bewoners onderling bevorderen, verbindingen leggen, en inspelen op de actualiteit. De regie in het programma ligt zoveel mogelijk bij de bewoners zelf. 

Podium voor bewoners

Van Lieshout en De Leijer werkten al eerder samen in projecten waarin kunst in de context van een maatschappelijke opdracht wordt ingezet en toegepast. Van Lieshout: “Het uitgangspunt is hierbij steeds: wat is er nodig voor een inclusieve maatschappij waarin niet alleen het mee kúnnen doen centraal staat maar ook het mee mógen doen? Door programma’s en activiteiten dichtbij de mensen zelf te programmeren, en de deelnemers daar zelf een actieve rol in te geven, willen we verbindingen tussen bewoners maken en podia creëren waarop mensen hun verhaal kunnen doen.”

Dagelijks leven in beeld
De Leijer: “Door zelf onderdeel uit te maken van een guerrilla televisie programma vanuit het do-it-yourself principe geven we de bewoners de regie in handen. Er is weer communicatie mogelijk en contact met anderen. Corona Poppenkast relativeert en belicht de mogelijkheden en plezier van het zelf doen en maken. Op tv zie je vooral de grote cijfers en algemeenheden voorbijkomen. Met onze uitzendingen willen we het dagelijkse leven van de bewoners zelf in beeld brengen.”

Iedere week op Omroep Tilburg en online
De komende werken helpt Eefje de makers om het leven in coronatijd in de Kleuren- en Kruidenbuurt in een uniek tijdsbeeld te vangen. Met haar nieuwsgierige aard en ontwapenende benadering, zoekt ze jong en oud in de wijk op en gaat ze de gesprekken aan. Ze spreekt online met de kinderen, verslaggever Otto Vogelenzang interviewt wijkbewoners op gepaste afstand en Danger de Wonderhond geeft thuiseducatie.

Iedere woensdagmiddag is er een aflevering van Corona Poppenkast online te volgen via het YouTube kanaal van Eefje Wentelteefje. De afleveringen worden ook elke week uitgezonden op Omroep Tilburg. Corona Poppenkast wordt gemaakt door Jeroen de Leijer, Hans Timmermans, Joy’s van Lieshout, ContourdeTwern en bewoners van de Kleuren- en Kruidenbuurt. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden