Yvette pak’t aan! Met haar koffer gaat ze op pad en helpt mensen met het weer op orde krijgen van hun huishouden. Van kleine tot grote opruimklus. Ze werkt volgens de richtlijnen van het RIVM.
Yvette pak’t aan! Met haar koffer gaat ze op pad en helpt mensen met het weer op orde krijgen van hun huishouden. Van kleine tot grote opruimklus. Ze werkt volgens de richtlijnen van het RIVM. (Foto: )

Als de chaos in huis je boven het hoofd groeit

Tijdens de ‘lockdown’ hebben veel mensen flink opgeruimd in huis. Toch kan het dat de chaos in huis je nog steeds boven het hoofd groeit. Soms kan dit zelfs impact hebben op je sociale leven. Yvette heeft er haar beroep van gemaakt om mensen te helpen weer orde op zaken te stellen.

TILBURG - Yvette, geboren en getogen in Helmond verhuisde in 2017 naar Tilburg en startte met de deeltijdopleiding toegepaste psychologie. Gaandeweg merkte Yvette dat deze studie niet helemaal aansloot: “Ik merkte dat mijn ambitie toch ergens anders lag. Via het UWV kreeg ik de tip om eens kennis te gaan maken bij de Krachtcentrale 013.”

Het traject bij De Krachtcentrale hielp Yvette om duidelijk te krijgen wat echt bij haar past.

“Een opdracht over wat ik als kind graag deed, opende mij de ogen: Vroeger was ik vaak op zoek naar een manier om alles beter neer te zetten in mijn kamer en het gezellig te maken. Hierdoor ontdekte ik dat een opgeruimde omgeving veel rust geeft. Ik volgde op Netflix de serie van de Japanse opruim-goeroe Marie Kondo en ging het verder onderzoeken. ‘Opruimcoach’ bleek een echt beroep te zijn, met speciale opleidingen en zelfs een beroepsvereniging in Tilburg, de NBPO.”

Klein beginnen

Inmiddels heeft Yvette haar opleiding tot Professional Organizer van de Huishoudcoach afgerond en heeft haar eigen bedrijf ‘Pak’t aan’. 

“Ik ga eerst kennis maken en kijk samen: hoe ziet het er nu uit en wat zou je graag anders willen? Daar werken we dan stap voor stap naar toe. We starten bv. met een kastje of laatje en dan kijken we samen: wat wil je hier mee? Bewaren, weggeven of weggooien? Ik help bij dit lastige keuzeproces.”

Een vol hoofd

Yvette weet dat een vol huis echt kan zorgen voor een ‘vol hoofd’. “Het kan er zelfs toe leiden dat je nauwelijks nog buiten komt, bezoek ontvangt, of juist wegvlucht uit huis. Dan is het een grote stap om hulp in te schakelen. Mijn aanpak is om niet in een keer ‘alles uit de kast te trekken’: dat geeft nog meer chaos en dat kan juist overweldigend zijn. Het zijn niet alleen maar spullen, maar vooral ook het gevoel dat je erbij hebt.”

Hoeveel uur ze kwijt is per opruimklus hangt af van de situatie en de persoon. “Soms ben ik met 4 uur klaar, soms verspreid ik het over meerdere weken. Ik draag mijn aanpak altijd goed over, waardoor je het ook zelf netjes kunt houden. Het is ook mogelijk om mijn hulp in te schakelen via het PGB.”

Yvette online

Yvette is te vinden op Facebook, onder de naam ‘Pak’t aan’. Wil je een afspraak maken met Yvette of een vraag voorleggen? Stuur dan een mail naar: info@pakt-aan.nl.

Yvette volgde haar traject bij De Krachtcentrale 013. “Ik kreeg handvatten om op een andere manier naar de situatie en mezelf te kijken. Het contact met andere deelnemers was ook fijn. Je staat er niet alleen voor! Als je vastloopt in jouw zoektocht naar werk of een andere vorm van zingeving zoekt, is het juist in coronatijd de moeite waard om te gaan kennismaken bij de Krachtcentrale.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en andere persoonlijke verhalen op de geheel vernieuwde website. De Krachtcentrale werkt vanaf 1 juni volgens de richtlijnen van het RIVM.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden