Sophie Landman (links, staand) en Marie-José Engwegen (rechts, zittend).
Sophie Landman (links, staand) en Marie-José Engwegen (rechts, zittend). (Foto: Crisje van Leest)

Taalvrijwilliger zijn geeft voldoening

“Het is niet zo heel toevallig dat wij allebei als vrijwilliger bij het ROC werken”, vertellen Sophie Landman en Marie-José Engwegen. Sinds een jaar zijn zij beiden vrijwilliger bij twee docenten van ROC Educatie.

TILBURG -  “Eigenlijk werken wij al langere tijd samen. Daar zijn we mee begonnen toen wij na ons pensioen kort na elkaar zijn gaan werken voor de Vrijwilligersacademie van ContourdeTwern”, zo vertelt Marie-José.

Aan de slag

Na enkele jaren stond de academie goed op poten. Inmiddels wist vooral Sophie zeker dat zij graag taallessen wilde gaan geven. “Ik wilde de praktijk in.” “En”, zo gaat Marie-José verder, “we wilden heel graag blijven samenwerken. Zo zijn we op zoek gegaan naar waar we taallessen konden geven.” 

Deze wensen resulteerden in de oprichting van een Tilburgse EVA-groep, die tegenwoordig Meedoen en Sociale Stijging heet (Menss). “Daar konden we allebei onze eigen talenten en ervaring ook in kwijt”, vertelt Sophie. Om zichzelf voor te bereiden, volgden beide dames de training Taalcoach van ROC Educatie. “We wilden onze educatieve achtergrond gebruiken en aan groepjes lesgeven. Zodat je met mensen ergens naartoe werkt.” We hadden echter nog geen groep om het geleerde in de praktijk te brengen. Onze docent van de training Taalcoach, Florien Loth, stelde voor om als vrijwilliger te komen werken bij ROC Educatie”.

Voldoening

Nu precies een jaar later blikken ze terug. Marie-José: “Ik leer zelf heel veel. Ik stel mezelf bij alles wat ik doe de vraag of het klopt en werkt. En dat met veel geduld en veel liefde voor de mensen.” Beide dames ervaren dat ze de docenten, die de lessen vormgeven en uitleggen, kunnen ontlasten. Sophie: “Ik herken vanuit mijn opleiding de moeite die mensen kunnen hebben met leren en het laten beklijven van leerstof. Het is heel bevredigend als met extra aandacht wel iets lukt bij cursisten.”

Voor Marie-José is het zo waardevol dat cursisten je toelaten en vertrouwen. “Het geeft voldoening.” Wat kunnen zij nou als vrijwilliger voor cursisten betekenen? Sophie: “Lezen is voor veel mensen een drempel. Een cursiste was tot tranen toe geroerd, omdat ik tijdens de les voor haar voorlas. Niemand had dat ooit eerder in haar leven voor haar gedaan.” Marie-José: “Mensen zijn zo blij met de persoonlijke aandacht.” Sophie: “Dat is de meerwaarde van onze aanwezigheid.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden