De boerderij in Alphen was in februari de derde in Nederland, inmiddels zijn er al zeven.
De boerderij in Alphen was in februari de derde in Nederland, inmiddels zijn er al zeven. (Foto: Mirador Media - Anke Gielen)

Margriet uit Tilburg: 'Dit is veel leuker dan de supermarkt'

Margriet Havens uit Tilburg is Herenboer. Onder de bezielende leiding van boer Erik bestiert zij samen met 170 ‘collega’s’ uit de omgeving Herenboerderij Goedentijd in Alphen. Een duurzame en eerlijke manier van voedsel verbouwen die helemaal aansluit bij de huidige tijd.

Door Theo van Etten

ALPHEN - Elke week haalt ze verse groenten, fruit en aardappelen van het land. Niet-vegetariërs nemen ook vlees mee. Daarnaast is Margriet lid van de commissie distributie, waarin zij zich bezighoudt met de verdeling van het voedsel. “Hartstikke leuk om te doen. Je bent lekker buiten bezig en je steekt er nog wat van op ook. Bovendien weet ik zeker dat mijn voedsel op een gezonde manier geteeld wordt. Ik ben er namelijk zelf bij.”

Het concept ‘Herenboeren’ draait nu ongeveer een jaar. De boerderij in Alphen was in februari de derde in Nederland, inmiddels zijn er al zeven. Nog eens twintig initiatieven zijn in de maak. Herenboeren zijn gezamenlijk eigenaar van het bedrijf en zetten samen met de boer een teeltplan op. Zo bepalen de leden zelf wat ze willen eten en hoe er wordt geproduceerd. Margriet: “We willen allemaal dat landbouw en veeteelt anders georganiseerd wordt. Dan kan ik wel hard aan de zijlijn blijven roepen, maar ik kan ook proberen er zelf iets aan te doen. Toen ik hoorde van dit concept, heb ik mij direct aangemeld.”

Ook Margriets kinderen helpen maar wat graag mee op de boerderij. Ze leren er veel van aldus Margriet: “Dat eieren van een kip komen bijvoorbeeld en niet uit een doosje in de supermarkt. En dat voedsel niet zómaar in de schappen ligt, daar moet je wel wat voor doen. Nu zien ze dat allemaal gebeuren op onze ‘eigen’ boerderij. Afgelopen week hielp mijn zoontje van vier nog met eitjes rapen.”

Herenboeren Nederland

Herenboerderij Goedentijd (genoemd naar het adres in Alphen) valt onder het concept van Herenboeren Nederland. Een groep Tilburgers richtte de coöperatie op. Boer Erik Meijs, ook uit Tilburg, is in dienst van de coöperatie en heeft de dagelijkse leiding op de boerderij. Hij verzorgt het land en de beesten. Wie wil helpt mee, maar het is niet verplicht. Wel verplicht is dat je contributie betaalt. Daarvoor mag je elke week een portie voedsel afhalen, waarbij alleen wordt geoogst wat er wordt besteld. “Niet iedereen heeft evenveel tijd maar veel mensen helpen actief mee. Het creëert verbondenheid en je voelt je verantwoordelijk voor het voedsel dat je verbouwt. Het is een mooi alternatief als je gezond wilt eten maar geen moestuin hebt. We produceren alles duurzaam met respect voor het milieu, de bodem, de dieren en de boer.” Daarnaast zijn de bijeenkomsten vooral gezellig: “We wisselen recepten uit en willen – als de coronaregels het toelaten - een oogstfeest houden.”

Een filmpje op de website laat zien hoe families en gezinnen samen de oogst binnenhalen. Deelnemers vertellen hoe trots ze zijn als Herenboer: Een van hen ziet vanuit een plek waar voedsel wordt geproduceerd, een maatschappelijke beweging ontstaan waarin je een deel bent van een groter geheel. Een ander: “Kijk eens om je heen. Dit is toch veel leuker dan winkelen in de supermarkt?”

Risicospreiding

De belangrijkste reden voor Margriet om mee te doen is de duurzaamheid en dat je weet waar je voedsel vandaan komt. “Op een etiket kan van alles staan, maar dat vertelt niet altijd de waarheid. Nu weet ik precies wat er mee gebeurd is. En dat de boer op een eerlijke manier betaald wordt. Het maakt je bewuster. Vroeger kocht ik in de supermarkt de ingrediënten voor een gerecht waar ik zin in had. Nu bedenk ik wat voor lekkers ik kan maken met het voedsel dat van het land komt. Het maakt je creatief.” Daarnaast doen de Herenboeren aan risicospreiding: “Veel grote bedrijven richten zich op één of slechts enkele gewassen. Wij hebben er wel vijftig. Mocht de oogst van een bepaalde groente mislukken, dan is er nog steeds voldoende eten. Wat overblijft wordt verdeeld onder de leden, of anders de varkens. Zo werken we zoveel mogelijk circulair.”

Er lijken dus weinig argumenten te zijn om níet mee te doen aan het concept Herenboeren? Margriet: “Het is nieuw. En dan kijken mensen de kat uit de boom. Maar op basis van getallen kun je uitrekenen dat dit concept voor heel Nederland zelfvoorzienend kan zijn. Het zal een kwestie van tijd zijn.” Ben je nieuwsgierig geworden naar de Herenboeren of wil je graag een rondleiding op de boerderij? Kijk dan op www.herenboerengoedentijd.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden