Winnaar Brabantse finale pabo voorleeswedstrijd: Eva Kuipers van Pabo University Tilburg.
Winnaar Brabantse finale pabo voorleeswedstrijd: Eva Kuipers van Pabo University Tilburg. (Foto: )

Drie Brabantse voorleeskampioenen

Op woensdag 27 mei 2020 zijn de drie Brabantse voorleeskampioenen bekendgemaakt. Dit jaar worden de kampioenen extra in het zonnetje gezet, omdat de finale vanwege corona anders was dan normaal!

TILBURG - De afgelopen jaren lazen de regionale voorleeskampioenen voor in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle voor een groot publiek. Dit jaar werd de finale vanwege corona op een andere manier georganiseerd. De regionale voorleeskampioenen filmden zichzelf terwijl ze voorlazen uit hun favoriete boek. Deze filmpjes werden bekeken door de jury, bestaande uit jeugdauteurs Jacques Vriens, Marlies Slegers en Jolanda Horsten.

Zij benoemden de volgende kanjers tot voorleeskampioen:

Fedde Groenevelt van Basisschool Roald Dahl uit Sint-Michielsgestel is Brabantse winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijden van groep 7 en 8. Hij las een fragment voor uit het boek Eilanddagen van Gideon Samson. Fedde kreeg de beker van Jacques Vriens zelf!
Jacques zei: “Fedde las ontspannen en rustig voor en nam ons mee in zijn verhaal. Door zijn manier van voorlezen wist hij de sfeer goed over te brengen.”

De Brabantse winnaar van de Voorleeswedstrijd Read2Me!, dé Voorleeswedstrijd?voor brugklassers, is Madelief van Nijnatten van het Michaelcollege uit Breda.

Haar mentor: ”Fantastisch. Een meer dan terechte winnares. Ze verdient het.”

Eva Kuipers van Pabo University Tilburg won de Brabantse finale van de pabo Voorleeswedstrijd! “Gaaf. Niet verwacht. Supervet en heel leuk!”, aldus de winnares.

Uitreikingen gefilmd

Bekijk de beelden van de uitreikingen op: www.cubiss.nl/voorleeswedstrijden2020

De landelijke organisatie besloot geen landelijke finale te organiseren in verband met de maatregelen rondom corona. Veel provincies volgden dat besluit. Cubiss liet de provinciale finales in Brabant en Limburg wel doorgaan. Cubiss en de Brabantse en Limburgse bibliotheken vinden voorlezen en lezen heel belangrijk. Ze weten ook dat de kinderen flink geoefend hebben voor de finale en dat ze zich erop verheugen. In nauw overleg met de landelijke organisatie werd gelukkig een manier gevonden om toch de provinciale winnaars aan te wijzen.

Bijzondere kampioenen

Provinciaal voorleeskampioen worden van groep 7- 8 is heel bijzonder. Hiervoor heeft Fedde het moeten opnemen tegen maar liefst 588 voorleeskampioenen uit de provincie Brabant. Eerst op school, daarna in de kwart- en halve finales en vervolgens tijdens de provinciale finale. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.

Zes Brabantse pabo’s deden mee aan deze editie en organiseerden een eigen voorleeswedstrijd op school. De aankomende leerkrachten moeten kennis vergaren van kinder- en jeugdliteratuur, ze hebben een grote rol bij de leesontwikkeling van kinderen. 

De Nationale Voorleeswedstrijd Read2Me! is dé Voorleeswedstrijd?voor de brugklas. Met deze wedstrijd wordt het lezen onder jongeren in het voortgezet onderwijs bevorderd.

Meer weten

Wil je zelf gaan lezen of voorlezen? Ga naar je bibliotheek. Ze hebben er de meest prachtige materialen en ze helpen je uitzoeken welke boeken bij jou passen. Kijk op hun website voor de bijzonderheden rondom de openingstijden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden