Foto:

Plan voor appartementen in historische villa aan de Koningshoeven

De monumentale villa aan de Koningshoeven 20 in Tilburg – voormalige woonplek van verschillende markante Tilburgers - wordt mogelijk verbouwd tot enkele ruime woonappartementen. Projectontwikkelaar Honk zoekt geïnteresseerden die gezamenlijk een bouwplan gaan maken. Ze bewonen straks ieder een deel van de villa, met eigen buitenruimte. De entree, de tuin en de kelder delen ze samen.

TILBURG - De villa staat als één woonhuis te koop bij de Tilburgse makelaar Toine Gerritse. Hij merkt veel enthousiasme voor het pand, maar geïnteresseerden hebben moeite met de grote omvang. “De  villa is prachtig en de barokke stijl spreekt veel mensen aan, maar de huishoudens van nu zijn natuurlijk veel kleiner dan toen het pand gebouwd werd. Het pand is groot genoeg om met meerdere mensen te bewonen. Zoals de Amsterdamse grachtenpanden, die zijn inmiddels ook meestal opgesplitst.”

Het pand wordt nu tijdelijk bewoond, maar de eigenaresse wil graag dat er nieuwe eigenaren komen die voor het behoud gaan zorgen. Het idee is om per verdieping een woning te maken. Hoe de villa precies wordt ingedeeld hangt af van de toekomstige bewoners. ‘Die worden nauw betrokken bij het maken van de plannen’ zegt projectontwikkelaar Rob Keijzer van Honk. ‘Zo maken we voor iedere bewoner een huis dat bij ze past.’ De gemeente wil meewerken om de verbouwing mogelijk te maken, mits de monumentale waarde behouden blijft.

De villa is in 1886 gebouwd voor het gezin van Caspar Houben, een voorname textielfabrikant die ook gemeenteraadslid was en bestuurder van het toenmalige ziekenhuis in Tilburg. De buitenkant blijft in de plannen in stand en authentieke elementen aan de binnenzijde worden ook zo veel mogelijk ongemoeid gelaten. Binnen- en buitenkant zijn door de verschillende bewoners behouden en door de laatste bewoners, pianist Ad de Roij en kunstenares Charlotte Molenkamp, met grote zorg gerestaureerd.

Belangstellenden kunnen zich melden via de website van Honk: www.honk.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden