De panden zijn elkaars spiegelbeeld. Ze zijn rond 1885 gebouwd als kantoor-woonhuizen en zijn gemeentelijke monumenten. Meer info staat op www.heemkundekringtilburg.nl.
De panden zijn elkaars spiegelbeeld. Ze zijn rond 1885 gebouwd als kantoor-woonhuizen en zijn gemeentelijke monumenten. Meer info staat op www.heemkundekringtilburg.nl. (Foto: )
moNUment

moNUment van de week: Willem II-straat 30-32

TILBURG - Deze huizen zijn in vier lagen opgebouwd: gedeeltelijk onder de grond een souterrain, daar boven, een kleine meter boven het straatpeil, de bel-etage met woonkamer en keuken, daar weer boven de eerste verdieping met slaapkamers en dan de zolder onder een zadeldak. Doordat de bel-etage wat hoger ligt is er door smalle ramen directe lichtinval in het souterrain.

In de nog gave, wit gestuukte gevel zien we links en rechts, iets terug gelegen achter een trapje van drie treden, de twee voordeuren en daartussenin vier woonkamerramen met daaronder de bovenlichten van het souterrain. Daarboven, op de eerste verdieping, de herhaling van zes identieke T-vensters. Alle deuren en ramen zijn omlijst door eenvoudige geprofileerde stuuklijsten met aan de bovenzijde in het midden een weelderig accent. Een brede kroonlijst, ondersteund door consoles, beëindigt de gevel.

In het gemeentelijk bouwarchief valt te lezen dat de toenmalige eigenaar van nr. 32, Gebr. van der Velden, in 1944 een mineraalwaterfabriek in dit pand had.

In 1975 krijgen de twee woningen een ruimere bestemming, beneden kantoorruimte en daarboven woningen. In datzelfde 1975 is door een brand in nr. 32 veel van het karakteristieke interieur verloren gegaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden