De Tilburgse fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw maakte een foto-essay over het verlies van haar moeder met briefjes, citaten van nabestaanden en beelden in Zul je met mij – foto-essay over liefdevol rouwen.
De Tilburgse fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw maakte een foto-essay over het verlies van haar moeder met briefjes, citaten van nabestaanden en beelden in Zul je met mij – foto-essay over liefdevol rouwen. (Foto: Gerdien Wolthaus Paauw)

Tilburgse fotograaf maakt boek over uitgestelde rouw

TILBURG - Een goede gezondheid en elkaar nabij kunnen zijn. Als deze tijd één ding leert, is het wel hoe belangrijk dit voor ons is. Fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw lanceert zondag 21 juni haar foto-essay 'Zul je met mij' bij kunstplatform PARK. Liefde, ziekte en verbondenheid zijn belangrijke thema’s in het werk van de Tilburgse.

Wanneer ben je toe aan de verwerking van het verlies van een dierbare? Voor fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw was dat 20 jaar nadat haar moeder Pieta overleed aan de zenuw-spierziekte ALS. Pas toen ging ze Pieta’s handgeschreven briefjes lezen en praten met andere nabestaanden. De emoties die dit opriep inspireerden haar tot associatieve foto’s, die ze maakte tijdens een reis naar Portugal. Briefjes, citaten van nabestaanden en beelden zijn gebundeld in Zul je met mij – foto-essay over liefdevol rouwen. De 65 foto’s vormen het hart van dit boek.

Uitgestelde emoties
Nu we voorzichtig terugkijken op de (voorlopige) piek van de corona-pandemie is foto-essay Zul je met mij actueler dan ooit. Het gaat immers over uitgestelde rouw. Ook tijdens de intelligente lockdown zijn veel mensen niet toegekomen aan de emoties die horen bij het verlies van een naaste. Ze moesten vaak plotseling afscheid nemen van dierbaren, en konden hun verdriet niet met anderen delen zoals ze hadden gewild.

Herkenning en troost
Zul je met mij… is het laatste wat Pieta Wolthaus-Paauw noteerde. Het foto-essay over liefdevol rouwen is veel meer dan Gerdiens persoonlijke zoektocht naar haar oorsprong. 'Zul je met mij' is een boek over ziek zijn, over verlies, afscheid en verdriet, maar ook over liefde, familie, verbondenheid en het leven. Dit foto-essay wil herkenning en troost bieden en uitnodigen elkaar te vinden.

'Zul je met mij' wordt gelanceerd op zondag 21 juni, de langste dag van het jaar en Wereld ALS Dag. Gerdien overhandigt dan het tweede exemplaar van het boek aan Anja Bramsen van Stichting ALS Nederland (het eerste is voor haar vader). Het boek is vanaf 21 juni ook online te koop op de website www.zuljemetmij.nl.


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden