Viering van Keti-Koti vorig jaar, toen samen op een podium staan nog kon. Het zijn Tilburgse schoolkinderen declameren een gedicht met het motto dat zij hard en gezamenlijk uitroepen: "Wij zijn allemaal Tilburgse kinderen!" Foto: Gerard Sanberg
Viering van Keti-Koti vorig jaar, toen samen op een podium staan nog kon. Het zijn Tilburgse schoolkinderen declameren een gedicht met het motto dat zij hard en gezamenlijk uitroepen: "Wij zijn allemaal Tilburgse kinderen!" Foto: Gerard Sanberg (Foto: )

Keti Koti; Tilburg herdenkt de gebroken ketenen

TILBURG - Nederland is bekend met 4 en 5 mei; het herdenken van de Nederlandse slachtoffers die vielen onder het juk van de nazi's en daarna het vieren van de vrijheid. In de geschiedenisboekjes lezen we ook dat op 1 juli 1863 koning Willem III de 'trans-Atlantische slavernij' afschafte. In Suriname en op de Antilliaanse eilanden is 1 juli daarom een nationale feestdag: Keti-Koti, de ketenen gebroken. In Nederland herdenken en vieren we dit ook, op 30 juni en 1 juli. In Tilburg krijgt die viering gestalte dankzij de Tilburgse stichting 'Comité 30 juni-1 juli'. Ze herdenken de offers die hun voorouders brachten, offers die door sommigen tot op de dag van vandaag nagevoeld worden én ze vieren de vrijheid: vrijheid van lichaam en vrijheid van geest.

In Tilburg wordt voor het zevende achtereenvolgende jaar voorafgaand aan 1 juli de Keti-Koti maand georganiseerd. Vanwege de corona-maatregelen is er dit jaar een verkort, aangepast programma dat grotendeels online te volgen is. De organiserende stichting ziet dit niet als belemmering: ze zien nieuwe mogelijkheden van ontmoeting, voor jong en oud.

Zaterdag 20 juni, 14.00 uur
Keti-koti dialoogtafel via Zoom met Quito Nicolas, Questions & Answers. Dit jaar staat het eiland Aruba centraal. Nicolas gaat in op de rol van de media, discriminatie en racisme op Aruba, migranten in de literatuur en boekentips. Een link en inlogcode zijn te verkrijgen via ketikoti-tilburg.nl. De Zoom-sessie staat open tot vierhonderd deelnemers.

Weekend 27/28 juni
Keti-Koti-maaltijd uit de Creools-Surinaamse én Antilliaanse keuken om thuis toch een herdenkingsmaaltijd ‘samen’ beleven. De maaltijdbox is onderdeel van Fort Boekoe, een project van Het Zuidelijk Toneel. Meer informatie staat op hzt.nl/speelt/fort-boekoe.

Dinsdag 30 juni, 14.00 uur
Herdenkingsceremonie in de tuin van pastorie Hoefstraat. Met Mandela Weewee, diverse gedichten door jong en oud, Apintie (drum), zang en een plengoffer. De ceremonie is live en online te volgen via ketikoti-tilburg.nl.

Woensdag 1 juli
Besloten kranslegging in het Vrijheidspark met wethouder Dols. Hierbij zal het volkslied van Aruba ten gehore worden gebracht en een minuut stilte in acht worden genomen. De belangstelling voor deze bijeenkomst is de afgelopen jaren gestaag toegenomen, maar er is dit jaar geen grote publieksbijeenkomst mogelijk. Tilburg TV maakt een registratie van de herdenking, waarin woorden van burgemeester Weterings en van de gevolmachtigde minister van Aruba te horen zullen zijn. De uitzending start om 20.00 uur.

Organisatie
De organisatie van de 1 juli-dag is in handen van de Tilburgse stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg. Meer info is verkrijgbaar bij Eardly via 06 184 139 42 of via Facebook. (GedeeldVerledenGezamenlijkeToekomstTilburg). De activiteiten in juni worden georganiseerd door de Tilburgse stichting Comité 30 juni-1 juli, dat onderdeel uitmaakt van het NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en -erfenis). Meer info daarover is verkrijgbaar bij Carla via 06 556 193 31.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden