T-Huis met terras aan de vijver in het Spoorpark
T-Huis met terras aan de vijver in het Spoorpark (Foto: Gerard Sanberg)
NLstartop

Terras mag weer, maar het blijft wennen

TILBURG - Langzaam wordt de coronaklem in Nederland losser, stapje voor stapje. Op 2 juni mochten cafés en restaurants hun deuren en terrassen weer open doen. Met linten afgezet zodat er maar één ingang overbleef. Tafels en stoelen opnieuw gerangschikt. Desinfecterende gel en papieren handdoekjes ingeslagen, want ja, het kwam allemaal nauw. Stadsnieuws ging bij een aantal gelegenheden langs om te kijken hoe het is bevallen. De geluiden verschillen.

Door Gerard Sanberg

Mooi gelegen in een bocht van de fietsroute vind je restaurant annex friethuys Karakter. De naam doet denken aan het beroemde boek van Bordewijk en de belettering en het logo zijn ook in de stijl van de jaren dertig. Hoe was hier de opstart? Eigenaar Laura Kruijssen steekt enthousiast van wal: “Nou, wij zijn niet helemáál gesloten geweest hoor. Het Friethuys hier om de hoek is open gebleven voor de afhaal, en de bezorging was er ook. Zeven dagen per week! Dat was voor ons nieuw trouwens, want we waren pas naar die zeven dagen per week gegaan. Ja, en toen moesten we dus deels dicht.”

De mensen zijn blij
Of het bevalt, weer open? “Ja, in principe wel maar het is wennen. Het is ineens een heel ander ritme he, dan die bezorging en alleen afhalen in het Friethuys. En die nieuwe regels, dat moet je echt goed in de gaten houden, ook voor onze medewerkers. We hebben op het terras looproutes afgetapet en héle grote tafels getimmerd zodat je er aan kunt zitten en toch anderhalve meter afstand hebt. De mensen moeten bij de ingang wachten tot iemand van de bediening ze ophaalt.” Gedoe dus? “Ja, maar wat heel leuk is, is dat de mensen zo blij zijn dat ze weer bij ons terecht kunnen. Dat is echt fijn om te merken.” Geen toestanden met handhaving? “Nee, eigenlijk niet. Een paar kleine dingetjes hebben we gehad maar niks om je druk over te maken.”

Januari open, maart dicht
Net twee maanden waren ze open en toen moesten ze al weer sluiten, restaurant het T-Huis in het Spoorpark. Projectleider Marieke van Dongen: “Ja, we gingen in januari open en toen moesten we in maart weer dicht. Dat was bitter maar er was niets aan te doen he? Toen het zo’n mooi weer werd en het Spoorpark deels open ging, hebben we aan de zijkant wel de kiosk gelanceerd. Daar konden mensen broodjes en drankjes halen en die aan de picknicktafels opeten. Dat was leuk en dat blijven we doen, maar ja, je wilt toch gewoon je hele winkel draaien.”

Bizar goed gedraaid
Dat kan nu weer. Lukt het ook? “Ja! Zeker! We hebben die eerste week bizar goed gedraaid! Kijk, we hebben natuurlijk het geluk dat je hier zo ruim zit. Alsof je in Zuid-Frankrijk zit, zeggen klanten. Op vakantie in eigen stad. Er is heel veel ruimte en een mooi uitzicht, dus je krijgt niet het gevoel dat je in een desolaat coronarestaurant zit. Terwijl, we houden ons echt aan alle RIVM-regels hoor: anderhalve meter afstand, reserveren voor terras en restaurant, wachten tot je wordt opgehaald bij de ingang. Ja, dat doen we allemaal nauwgezet. We hebben ook een nieuwe kaart gelanceerd en daar krijgen we leuke reacties op. Het komt helemaal goed!”

Tribunaal op de korte Heuvel
Uitgaan in Tilburg, daar hoort de korte Heuvel bij. Daar zijn deur voor deur cafés en één en al terrassen aan weerszijden van de smalle looproute. Bij ingang van die looproute staan vandaag hekken met handhavers erbij want tijdelijk mag er niet worden gefietst op de korte Heuvel. Dat is een maatregel van de gemeente, zo krijgen de uitbaters meer ruimte om hun terrasmeubilair op te stellen. De overgebleven ruimte is echter te smal om ook fietsers toe te laten, dus daarom hekken en handhavers. John Dams, eigenaar van Tribunaal (sinds 1987!), stelt die extra ruimte wel op prijs: “Ja, wij kunnen nu het aantal tafels op het terras gelijk houden aan wat we eerst hadden, maar wel met minder stoelen erbij. Dat geldt eigenlijk voor alle zaken hier.” Tweeënhalve maand dicht, dat is moeilijk? "Nou, reken maar. Er komt gewoon tweeënhalve maand niks binnen en de vaste lasten gaan door. Je huur bijvoorbeeld. Dus daarover moet je wel in gesprek met de brouwerij."

Kopschuw?
Zit de loop er nu goed in, op de korte Heuvel? “Tja, het verschilt. Bijvoorbeeld op Tweede Pinksterdag, toen had ik het drukker verwacht. De mensen lijken toch wat kopschuw. Dat hoor ik van alle kanten trouwens, hier in het rijtje.” Dus? “Nou, kijk, dan hebben we het dus over de terrassen hier buiten op de stoep. Binnen in het café, dat is echt een heel ander verhaal. Daar gaat het niet hoor, die anderhalve meter. We doen ons best, zeker wel, we hebben de inrichting aangepast en we wijzen de mensen er op, maar ze vinden er niks aan zo, op afstand in het café. Gezellig met elkaar kletsen is er niet bij en daarvoor komen mensen toch naar je zaak. Nee, dat moet anders.”

Aan de Piushaven
Prominent op de kop van de Piushaven ligt restaurant RAK, van alle kanten mooi in het zicht en met een flink terras. RAK bestond ruim drie jaar toen het in maart net als alle andere reasturants dicht moest. Nu zijn ze weer aan de gang gegaan - enthousiast! Het is dinsdagmiddag rond lunchtijd en het terras loopt snel vol. Salades, glazen witte wijn en warme gerechten verlaten in hoog tempo de keuken en vinden hun weg naar de tafels buiten.

Elke dag vol
Bedrijfsleider Chais Peerkhan is opgewekt en vol vertrouwen: “Ja, het is echt heel fijn dat we weer aan de gang kunnen en het loopt goed. We zitten eigenlijk elke dag wel vol, dan hebben we dus het maximale binnen wat we mogen draaien. Dat is niet wat we normaal aan kunnen. We hebben plaats voor vijfenzeventig mensen en nu mogen er binnen niet meer dan dertig zitten. Tja, dat is jammer, maar zo is het he?”

Zijn er nog ongemakkelijke toestanden geweest, met die nieuwe regels? Dat medewerkers op moesten treden? “Nee, eigenlijk niet, mensen snappen dat het moet. We draaien zoals vanouds!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden