De eerste groep Meedenkers bij de certificaatuitreiking. Foto Crista Vlems
De eerste groep Meedenkers bij de certificaatuitreiking. Foto Crista Vlems (Foto: Crista Vlems CV-productie)

Eerste Meedenkers gaan aan de slag

TILBURG - Stel, je hebt een probleem en je weet niet waar je moet zijn voor een oplossing. Dat is niet gek want erg veel instanties komen in aanmerking. Hoe vind je de juiste? De gemeente is zich bewust van dit probleem en biedt uitkomst. Niet door nóg een instantie, maar door Meedenkers.

Door Gerard Sanberg

Meedenkers zijn geen professionele ambtenaren of hulpverleners, maar geschoolde burgers die de weg weten. Ze staan dicht bij gewone burgers die hulp nodig hebben om wegwijs te geraken. De eerste acht Meedenkers (eentje was verhinderd) kregen afgelopen maandag hun certificaat uit handen van wethouder Rolph Dols.

Fysiek / digitaal
De training begon in januari en de bijeenkomsten waren gewoon fysiek. Maar vervolgens kwam de lockdown en moest het digitaal. Maar "mooi dat het allemaal gelukt is", opende trainer Anita van Leeuwen de uitreiking van de certificaten. Daarna nam de wethouder het over. Hij benadrukte het belang van dit project: "Toen het corornavirus roet in het eten gooide, hebben we de cursus niet stopgezet, maar we zijn digitaal gegaan want we wilden dit per se doorzetten. Onafhankelijke cliëntadviseurs, daar wilden we naartoe en dat bent u nu. Dat is belangrijk want het is echt niet altijd gemakkelijk om je weg te vinden in een wereld die je niet kent. Ons normaal is niet voor iedereen gewoon."

Meedenkers in beeld
Dols: "De gemeente krijgt hoort dat mensen die hulp nodig hebben, de weg niet weten in het sociale domein. We weten dus dat we het sociale domein toegankelijker moeten maken. Op dat moment komen de Meedenkers in beeld. Zij weten de weg en spreken de taal van de gewone burgers."

Sociaal domein
Eén van de gecertificeerden is Ria Monsieurs, van de KBO: "Ik heb me aangemeld omdat ik nog weinig bekend was met het sociale domein in de stad. Deze kennis kan ik goed gebruiken voor onze leden. Ik richt me daarbij wel nadrukkelijk op ouderen, ik ga niet alsnog het jongerenwerk in of de gehandicaptenzorg."

Vliegende start
Dat de Meedenkers in een behoefte voorzien is duidelijk, want er zijn al 90 aanvragen gedaan voor een Meedenker en een aantal daarvan is ook al gehonoreerd. Helene Vissers en Marleen de Vries, coördinatoren bij Contour/Detwern, zijn enthousiast: "Ja, dat kun je gerust een vliegende start noemen. We hebben al veel van deze eerste lichting Meedenkers kunnen inzetten en een tweede groep is aan de cursus begonnen. We zijn bereikbaar op 013 5839099."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden