Het huisje links (nr. 9) is gebouwd in de 18e eeuw, het rechtse (nr. 7) uit de 19e . Daarnaast heeft vroeger ook nog een derde huisje gestaan. Meer info:   www.heemkundekringtilburg.nl
Het huisje links (nr. 9) is gebouwd in de 18e eeuw, het rechtse (nr. 7) uit de 19e . Daarnaast heeft vroeger ook nog een derde huisje gestaan. Meer info: www.heemkundekringtilburg.nl (Foto: )
moNUment

moNUment van de Week: Moerstraat 7-9

TILBURG - Met het sloopmateriaal van dat derde huisje is het in 1835 gesloopte geboortehuis van ‘Peerke’ Donders in 1931 weer opgebouwd. Ook ijsselsteentjes van gesloopte arbeidershuisjes uit het Smidspad zijn daarvoor gebruikt.

In de rijksmonumentenomschrijving uit 1976 lezen we: ‘Twee boerderijen onder een rieten wolfdak, rechts tegen puntgevel.’ Het waren echter twee voormalige wevershuisjes, wat wordt bevestigd door bij graafwerkzaamheden gevonden spoelen op het achtererf. Wel had een thuiswever vaak kleinvee. Op oudere plattegronden zien we bij elk huisje een achterkamer die als inpandige stalruimte diende.

In 1978 werden fundering, riolering, balklaag, verdiepingsvloer en kapplan aangepakt, waardoor we nu ook rechts een wolfdak aantreffen. De ruimtes van de twee stallen en drie bedsteden kregen een andere functie toen er in 1980 één woning van werd gemaakt met in nieuw metselwerk opgetrokken binnenwanden. De schouw met schoorsteen zijn gebleven, evenals de twee voordeuren en de vensters met roedenverdeling. In 2017 is de rieten kap, ook van een bijgebouw, geheel vernieuwd.

De bewoners hebben uitzicht op een deel van het gebied ‘De Schans’. Een bekend plein in Tilburg Noord, dat vroeger ‘Heikant’ heette, heeft nu die naam gekregen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden