Foto:

Beethoven op de Fiets;rijden van concert naar concert

TILBURG - Last van creatieve vermoeidheid in deze corona tijd is niet van toepassing op Jan-Willem Rozenboom en Evelien Holster. Evelien zag aan het begin van de coronacrisis de agenda van haar kunst- en cultuurbedrijf Holberg slinken naar een bijna lege agenda tijdens de zomerperiode. Festivals, concerten en een operaproductie stonden op het lijstje.

Maar de creatieve geest van Evelien is altijd actief en er ontstond het idee om “Beethoven op de fiets op te zetten. 2020 is immers het Beethoven jaar, want 250 jaar geleden is hij geboren. Met dat in het achterhoofd heeft Evelien een tocht bedacht en musici erbij gezocht. Door en voor Tilburgers, dat is het uitgangspunt. Alle musici hebben een binding met Tilburg. Ze wonen er, hebben er gestudeerd of werken er. “De reacties waren hartverwarmend, iedereen heeft direct ja gezegd”, vertelt Evelien.

Theatercollege
Eén van de veertien musici is Jan-Willem Rozenboom. Jan-Willem heeft zich aan het begin van het coronatijdperk gestort op J.S. Bach. Vorig seizoen heeft hij door het hele land concertzalen afgereisd met zijn Schubert Theatercollege. Jan-Willem vertelt hier vol enthousiasme over: “Het publiek genoot er zichtbaar van en ik ook, daarom wil ik dit ook volgend jaar weer gaan doen, maar ik ben inmiddels ook zo enthousiast over de Bach-colleges geworden, dat ook dit in dezelfde vorm als theatercollege perfect zou passen.”

Fantasievol 
Jan-Willem, ondernemend als hij is, heeft de Concertzaal Tilburg gebeld en gaat drie avonden Bach vertolken. Naast Bach staat dus ook Beethoven op zijn lessenaar. “Ik wil een afwisselend programma laten horen vertelt hij geanimeerd”. Jan-Willem is samen met zangeres Veerle Sanders op zoek gegaan naar een fantasievol, onderhoudend en muzikaal voedend programma. “Het gaat niet alleen Beethoven worden, maar wat zeker niet mag ontbreken op deze tocht is de Mondscheinsonate.”, besluit Jan Willem.

“Beethoven op de fiets” wordt gereden op 4 en 5 juli. Op drie plekken in de stad klinkt Beethoven. Piano & Zang, strijkkwartet en een blaasoctet. Het publiek fietst de locaties af. Kaarten à 32,50 euro zijn te verkrijgen via de website www.holberg.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden