Het pand is gebouwd in de stijl van de Jugendstil en is een rijksmonument.
Het pand is gebouwd in de stijl van de Jugendstil en is een rijksmonument. (Foto: Joep Vogels )
moNUment

moNUment van de week: Heuvelring 102, Café

TILBURG - Jos Donders mocht voor opdrachtgever Jan van Eijndhoven in 1908 tegelijk op nr. 104 een woonhuis en op nr. 102 dit café met bovenwoning bouwen. Hij laat van Eijndhoven die bouwmaterialenhandelaar was zijn veelzijdigheid zien. In één en dezelfde bouwstijl ontwerpt hij twee panden met twee verschillende gezichten.

Hier staat de afgeschuinde hoek met zijn rijk versierde verticale kolom in het beeld centraal. Beneden een eenvoudige entree met daarboven een rechthoekige houten, wit geschilderde erker met vensters met deels gebogen roedes. Op deze erker zien we achter een smeedijzeren hek iets terug in de gevel gelegen balkondeuren. De kolom wordt bekroond met een attiek, een soort bakstenen balustrade.

De gevels aan de Veemarkstraat en de Heuvelring verschillen van hoogte en indeling. De grijze verblendsteen met rode voeg hebben ze gemeen en ook de vensters op de begane grond en de verdieping hebben eenzelfde maat en indeling De derde laag is echter anders ingevuld. Links zien we een schilddak met leien en rechts een bakstenen gevel met drie rondboogvensters.

In dit pand is sinds 2018 Klopa gehuisvest, een Bosnisch restaurant. Boven wordt gewoond.

Meer informatie staat op heemkundekringtilburg.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden