"Het boek is ook een handleiding over hoe je crimineel geld kunt witwassen", zegt Bas over zijn roman.
"Het boek is ook een handleiding over hoe je crimineel geld kunt witwassen", zegt Bas over zijn roman. (Foto: )
Boeken

Geld witwassen, kunst en cocaïne in een roman over Tilburg

TILBURG - Met zijn roman 'Abstracte compositie in wit' heeft Bas Jongenelen een roman gemaakt, die onverwachte verbanden legt. "Tilburg is zelf een en al onverwacht verband", zegt de schrijver, "een stad waarin moeilijke moderne kunst in De Pont dezelfde emotionele waarde heeft als de volkse kermis".

Jongenelen gaat verder: "Tilburg heeft een universiteit en wietkwekerijen. Niets is echt normaal in Tilburg. Ik maak gebruik van onverwachte combinaties in mijn roman door de hoofdpersoon te laten handelen in kunst én in cocaïne. En dan loopt het verhaal ook nog eens goed af."

Verkeerde been
'Abstracte compositie in wit' begint met een gruwelijke moordpartij. De rest van het boek gaat onder andere over het motief van de dader, een motief dat steeds weer verandert. "Ik wil de lezer af en toe op het verkeerde been zetten", legt de schrijver uit. "Je denkt al vrij snel te weten waarom de moord gepleegd is, maar dat blijkt toch anders te liggen.

Thema's
Drugscriminaliteit en zwart geld zijn actuele maatschappelijke thema’s die in 'Abstracte compositie in wit' een grote rol spelen. "Het boek is ook een handleiding over hoe je crimineel geld kunt witwassen en ik schets de liefdeloze maatschappij met de vrije seksuele moraal in de jaren 70 en 80."

Couleur locale
Het Tilburgse gehalte blijkt onder meer uit de plekken waar de roman zich afspeelt: de Besterdring, café Zomerlust en café Weemoed. Daarnaast komen er enkele min of meer bekende Tilburgers in voor, zoals dichter Jasper Mikkers en Hans Dooremalen en Herman de Regt (docenten filosofie aan de Universiteit van Tilburg), ook de Tilburgse band Doe Maar speelt een rol.

Misdaad loont
Dat het verhaal goed afloopt, is eigenlijk niet waar. Weliswaar komt de hoofdpersoon er goed vanaf, maar hij is een smerige crimineel. "Je zou kunnen zeggen dat de moraal van mijn verhaal is dat misdaad loont", zegt Jongenelen, "maar dat is uiteraard een omgekeerde moraal. Bovendien is de hoofdpersoon ontzettend eenzaam. Hij is steenrijk, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ik zou niet met hem willen ruilen."

Eerste roman van Geroosterde Hond
Abstracte compositie in wit is voor 20,01 euro te koop in iedere boekwinkel. Uitgeverij Geroosterde Hond publiceert vooral boeken van Tilburgers, zoals van Bart Smout, Martijn Neggers, Twan van Bragt, Andrew Cartwright en anderen. Abstracte compositie in wit is de eerste roman van deze uitgeverij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden