Op vakantie in je eigen stad: vier studenten gezellig aan het ontbijt op de Stadscamping.
Op vakantie in je eigen stad: vier studenten gezellig aan het ontbijt op de Stadscamping. (Foto: Gerard Sanberg)

De Stadscamping in het Spoorpark

TILBURG - Vrijdagochtend negen uur. Op de stadscamping in het Spoorpark zitten vier Tilburgse studenten voor hun tentje gezellig aan het ontbijt, in de zon, op het gras. Lekker gekampeerd hier? “Ja, zeker, ja, het is erg fijn kamperen hier. En het is weer eens wat anders dan op je kamer zitten. Na al die coronaellende dachten wij, we gaan iets leuks doen en toen kwam kamperen op de stadscamping langs, als idee. Nou, goed idee. En we volgen gewoon les hoor, kijk maar.” En inderdaad, op zijn telefoonschermpje is leerstof te zien en te horen.

Door Gerard Sanberg

“Kijk, dat is nou precies hoe de Stadscamping zich wil presenteren aan de Tilburgse bevolking: op vakantie in eigen stad!” Vrijwilliger Eric Steur vindt het een schitterend voorbeeld, die vier studenten. “Ja, zo moet het! Kijk, we waren aanvankelijk vooral een evenementencamping. Dat is een luxe positie want dan krijg je de marketing cadeau. Zo’n evenement neemt je gewoon mee in zijn publiciteit. Maar nu, met corona, zijn al die evenementen afgelast dus dan zit je. Roadburn bijvoorbeeld, dat was voor ons altijd volle bak."

We doen de barbecue voor je
Steur kwam in augustus 2013 op het idee van een stadscamping en was sindsdien betrokken bij de oprichting, inrichting en verdere ontwikkeling als vrijwilliger en in het bestuur. Is hij de campingbeheerder dan? Daar moet hij om lachen: “Ach, dat is ook maar een woord. We zijn hier met allemaal vrijwilligers aan de slag en dat werkt prima. Het Spoorpark groeit en bloeit en de mensen weten ons steeds beter te vinden.”

Comfortabel
Het gesprek met Steur vindt plaats meteen na de vrijwilligersvergadering waar allerlei ideeën werden gespuid over inrichting en uiterlijk van de camping. Dat komt nauw, want de zichtbaarheid vanaf het Spoorpark is groot en je imago bij het grote publiek wordt bepaald door hoe je er uit ziet. Steur: “Ja, er gebeurt gelukkig van alles en we letten op de details. We zijn die wagons aan het inrichten nu, die komen straks in de verhuur. Mooi hoor, daar kun je lekker comfortabel overnachten, met z’n tweeën of meer. je hebt eigen sanitair en douche. Tja, die lockdown, dat gaf ons ook de kans om veel te klussen en op te knappen. Straks zetten we hier weer teepee’s neer, die kun je ook huren. En barbecue-sets. Als je wilt doen we zelfs de barbecue voor je.”

Peer en Jeke
Je hoeft niet van ver te komen om hier lekker te kamperen. Steur woont vlakbij en heeft hier nu ook zijn caravan staan. En hij wijst op een oude echtpaar, druk bezig: "Kijk, Peer en Jeke, ze wonen in een flat aan de Hart van Brabantlaan dus dat is echt dichtbij. Ze hebben hier nu hun caravan staan en zijn voor ons aan het klussen. Straks gaan ze erop uit."

Je ziet de vissen zwemmen
"Zoals bijna heel Nederland hebben wij de lockdown ook gebruikt om te klussen. Schilderen, timmeren! Aandacht voor het uiterlijk van de camping. Tuintje aangelegd, vijvertje erbij. Daar komt straks een doorzichtige buis bij, dan zie je de vissen zwemmen!"

"Een stadscamping met het Spoorpark als een enorme speeltuin eromheen, dat is toch ideaal? Nu zijn twee vakantiehuisjes ingericht als receptie en ontvangst, maar straks komt die oude spoorwegwagon hier naartoe. Die gaan we opknappen, het is een echt museumstuk. Nou, hij komt dan daar op de rails te staan en wordt onze nieuwe receptie! Mooi toch?"

Vakantie in eigen stad
Heeft de lockdown nog meer gevolgen gehad? Steur: “Tja, we moesten dicht he? Vervolgens zijn we open gegaan voor campers, die hebben eigen sanitair. En nu zijn we weer open voor iedereen, maar het sanitair is wel aangepast. Het loopt nog niet storm, maar het neemt toe! En we hebben natuurlijk die enorme speeltuin, dat is toch ideaal? Vakantie in je eigen stad: maak het mee!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden