Ja, er komt kermis - maar anders


De wethouder (links) feliciteert John CLemminck met het lintje dat hij in april kreeg. Toen moest het telefonisch, nu kon het in het echt. Clemmick is al vele jaren voorzitter van de wijkraad.
De wethouder (links) feliciteert John CLemminck met het lintje dat hij in april kreeg. Toen moest het telefonisch, nu kon het in het echt. Clemmick is al vele jaren voorzitter van de wijkraad. (Foto: Gerard Sanberg)

Ja, er komt kermis - maar anders

TILBURG - Veertien maanden is hij nu wethouder in Tilburg en hij weet dat zo precies omdat hij het bericht op zijn verjaardag kreeg, 6 mei 2019. Wat vond hij van die veertien maanden? Daar hoeft wethouder Rolph Dols geen moment over na te denken: "Leuk! Gaaf! Ik heb het nog steeds enorm naar mijn zin. Er is zoveel energie in de stad."

Door Gerard Sanberg

Over de vraag of hij de stad anders beleeft nu hij wethouder is, moet hij wel even nadenken. Dols: "Nou, ik kende de stad al, natuurlijk. Ik heb hier gewoond, ik heb hier gewerkt als directeur van Werk & Inkomen, ik heb lesgegeven aan De Rooi Pannen. Daar heb ik trouwens ook als leerling nog gezeten. Dus Tilburg was voor mij niet nieuw. Ik kende het en wist wat me te wachten stond."

Nabijheid
Hij was eerst wethouder in de buurgemeente Gilze-Rijen, Wat neem je dan mee, naar je nieuwe post? Dols is daar heel resoluut over: "Nabijheid! Dat is cruciaal, dat heb ik echt wel geleerd. Je moet in de haarvaten de stad kruipen, echt naar buiten gaan om met de mensen te praten en snel te reageren als er iets is. Dat is essentieel. Je moet je niet naar binnen laten trekken. Het stadhuis kan als een magneet werken maar je moet de wijken in, naar de dorpen toe."

Veel ontwikkelingen
Er gebeurt veel in de stad, de laatste jaren. Dols is daar trots op en merkt die trots ook op bij de bewoners. Het valt hem op dat de fysieke ontwikkelingen invloed hebben op het sociaal-maatschappelijke milieu en de mentaliteit van de bewoners: "Zo'n Spoorpark bijvoorbeeld, ik was daar laatst weer eens. Dat is fantastisch wat daar allemaal gebeurt. Dat helpt echt mee aan de trots van de Tilburgers op hun stad. Het zelfbewustzijn groeit, maar evengoed blijven de mensen en de stad zichzelf, houden hun eigen karakter als een soort ruwe diamant."

De kermis
Het gesprek vindt plaats op vrijdag en dan is net het nieuws rondgegaan dat Tilburg wel degelijk een kermis krijgt, dit jaar. Dat is natuurlijk echt groot nieuws, maar Dols zegt er meteen en nadrukkelijk bij: "Het wordt geen Tilburgse kermis zoals we die kennen." Hij is na de eerste keer dat hij aan de achterkant van dat grootse evenement kon kijken, erg onder de indruk van het werk dat verzet wordt. 'Er zijn ook zoveel mensen bij betrokken, zoveel stakeholders die dat elke keer weer mogelijk willen maken. 453 jaar kermis, dat is Tilburg, vinden de mensen." Maar in maart kwam de boodschap dat er tot 1 september niets door kon gaan en dat besluit is toen ook meteen genomen: afgelasten, de kermis.

Vakantiekermis
Dols: "Maar de persconferentie vorige week gaf ineens zoveel ruimte, wow. Dan weten ze je te vinden hoor, mijn telefoon stond diezelfde avond al roodgloeiend. En jawel, er komt dus een kermis maar het wordt niet de Tilburgse kermis zoals we die kennen. We kijken wat wel kan. Een beperkte opzet. Vier pleinen met hekken eromheen en ingangen waar gastheren en -vrouwen je verwelkomen en in de gaten houden dat het niet te druk wordt. Dat is ook om de exploitanten te beschermen, dat moet je niet aan hen overlaten." En er komt een reuzenrad op de kruising van de Spoorlaan en de Heuvel, dat blijft twee maanden staan. "Daar kunnen organisaties mee experimenteren, verzin maar iets!" De stad gaat de slogan Vakantiestad Tilburg als koepel gebruiken, als paraplu boven alle activiteiten in de zomer.

Inclusieve stad
Vorige week is het Regenboogpad opnieuw in de verf gezet (zie elders in deze krant). Dat valt ook onder de portefeuille van Dols: "Inclusieve stad, het standbeeld van Peerke, het Regenboogpad, Keti Koti, jazeker, dat zijn intense onderdelen van mijn taak. Ik ben heel erg gemotiveerd om daaraan bij te dragen. We sporen in dialoog de burgers aan een open vizier te houden. Het gaat om je gedrag, wat je anderen daarmee aandoet. Het Regenboogpad symboliseert dat en dat laten we dus niet vervagen!"

Vertrouwen in de mensen
Wat Dols opvalt in de wijken en de dorpen waar hij komt: de energie van mensen en de samenhorigheid die ze uitstralen. "Er gebeurt veel hoor. Dat komt vanuit de bewoners zelf en als gemeente moet je dat laten gebeuren. Je faciliteert het als dat nodig is, maar ik vertrouw op de mensen, die kunnen het zelf. Dat is echt gaaf om te zien, die pareltjes in de samenleving. Laat het bloeien! Ja, echt, die veertien maanden zijn voorbijgevlogen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden