Het voormalige woonhuis van bouwmaterialenhandelaar Jan van Eijndhoven, gebouwd in 1908, een rijksmonument. Meer info staat op www.heemkundekringtilburg.nl.
Het voormalige woonhuis van bouwmaterialenhandelaar Jan van Eijndhoven, gebouwd in 1908, een rijksmonument. Meer info staat op www.heemkundekringtilburg.nl. (Foto: )
moNUment

moNUment van de week: Heuvelring 104, woonhuis

TILBURG - Jos Donders mocht beide panden naast elkaar en tegelijkertijd ontwerpen: op de hoek met de Veemarktstraat het café met bovenwoning en hier, rechts ernaast, het woonhuis. Van Eijndhoven had zijn bouwmaterialenhandel in de Veemarktstraat, ongeveer waar de bioscoop Midi heeft gestaan.

Ook bij dit woonhuis pakte Donders flink uit, ook in de Jugendstilstijl en ook weer met een aandacht trekkende verticale kolom, niet helemaal symmetrisch in het midden van de gevel gepositioneerd. Aan de onderkant van deze kolom zien we, in een natuurstenen vlak dat twee vensters omlijst, een natuurstenen console omhoog komen die de cylindrische erker er boven, die over twee lagen doorloopt, lijkt te dragen. Op deze erker zien we een balkonhek dat niet oorspronkelijk lijkt te zijn en daarachter, wat terugliggend in de gevel, onder een rondboog, balkondeuren. Tussen brede kopstukken bekroont vervolgens een jugendstilhekje de gevel, opgetrokken in een rode verblendsteen. De topgevel waarin het jaartal 1908 is opgenomen loopt in een vloeiende lijn naar beneden tot de gootlijst van het aangrenzende pand.

Beneden is nu tapperij De Lange Goedzak gevestigd, vroeger bekend onder de naam De Lamme Goedzak. Boven wordt gewoond.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden