De kleding en verhalen vormden de basis voor het afsluitende optreden van de Zwermers. Foto: William van der Voort
De kleding en verhalen vormden de basis voor het afsluitende optreden van de Zwermers. Foto: William van der Voort (Foto: William van der Voort)

Buurtcultuurweek in West: Kleding en verhalen jutten in de Kleuren- en Kruidenbuurt

TILBURG - Afgelopen week vormde de Tilburgse Kruiden- en Kleurenbuurt het decor van een levendig buurtcultuurproject. Theatergezelschap de Zwermers ‘woonde’ op verzoek van ContourdeTwern een week in de wijk en jutte er bijzondere verhalen en kleding bij wijkbewoners.

Fotograaf William van der Voort en dichter Arnoud Richters portretteerden de bewoners gedurende de week. Zaterdagmiddag werd het project afgesloten met een performance van de Zwermers, een Corona Poppenkast-optreden met Otto in de Wijk en Eefje Wentelteefje, en interactieve bakskes koffie met de buren, een project van Tilburg Cowboys.

Jutloket
Het was alweer voor de derde achtereenvolgende keer dat de Zwermers in de Kleuren- en Kruidenbuurt neerstreken. Het parkje achter wijkcentrum Het Kruispunt was dit keer hun standplaats en het centrale punt voor activiteiten. Uit een van de eerdere performances van de Zwermers was het Jutloket al voortgekomen: een gratis kleding’deel’kast van en voor wijkbewoners die drie ochtenden in de week is geopend en die wordt gerund door vrijwilligers. Voor de buurtcultuurweek werd het Jutloket uit wijkcentrum het Kruispunt gehaald en naar buiten gebracht. Tijdens de week konden mensen hun kleding en verhalen in het Jutloket achterlaten of zelf kleding uitkiezen. De kleding en verhalen vormden de basis voor het afsluitende optreden van de Zwermers op zaterdagmiddag, waarbij Wouter de Belder het geheel muzikaal verbond.

Cultuur naar de mensen toe
Joy’s van Lieshout, sociaal werker bij ContourdeTwern, is een van de drijvende krachten achter het buurtcultuurproject. "Ieder jaar horen we weer van bewoners dat ze zoiets nog nooit hebben gezien of meegemaakt en dat ze het toch wel heel erg gaaf vinden. De kunstenaars weten keer op keer een glimlach op de gezichten van de mensen te toveren. Die verwondering is heel mooi om te zien. Met deze cultuurprojecten proberen we verbindingen te leggen en mensen in aanraking te brengen met cultuurvormen die niet vanzelfsprekend voor hen zijn. Voor de meeste bewoners zijn het theater en de schouwburg net een brug te ver", gaat Van Lieshout verder. "Wij draaien het om en brengen cultuur naar de mensen toe: door programma’s en activiteiten dicht bij de mensen te programmeren, en de deelnemers zelf een actieve rol in de optredens te geven."

Nieuwe gezichten
Het buurtcultuurproject was een van de eerste fysieke activiteiten die sinds de coronacrisis doorgaan konden vinden in en rond wijkcentrum het Kruispunt. Van Lieshout: "Vanwege de coronacrisis en de noodgedwongen maatregelen die we moesten treffen, was de opkomst bij de eindmanifestatie dit jaar iets lager dan andere jaren. We hebben natuurlijk ook mensen gemist die we normaal gesproken in ons wijkcentrum tegenkomen en face-to-face op onze activiteiten kunnen wijzen. Maar ondanks die beperkingen hebben we toch weer een hoop nieuwe gezichten gezien. Het is mooi om ook via deze manier met mensen in contact te komen. Maar ik ben wel blij dat we de deuren van ons wijkcentrum nu weer open mogen doen, want je mist het echt, als je de mensen niet in huis hebt."

Meer info over het Tilburgse performance gezelschap is te vinden op de website:

www.zwermers.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden