Jan-Hein van Melis in galerie Luycks, achter één van de objecten uit zijn fictieve Morena-wereld. Foto: Gerard Sanberg
Jan-Hein van Melis in galerie Luycks, achter één van de objecten uit zijn fictieve Morena-wereld. Foto: Gerard Sanberg (Foto: Gerard Sanberg)

De culturele sector komt op stoom

TILBURG - Hoe komt de culturele sector weer op stoom, na de lockdown? Stadsnieuw keek binnen bij een galerie, sprak met een performer-muzikant en een culturele ondernemer en bezocht het TextielMuseum. Zo komt de culturele sector weer op stoom!

Je kunt ook iets positiefs overhouden aan een lockdown, vertelt Ingrid Luycks, galeriehouder in de Nieuwlandstraat. “Bij deze eerste expositie na de lockdown moest ik natuurlijk rekening houden met de nieuwe voorschriften. De opening hebben we daarom uitgesmeerd over drie dagen. Vrijdag, zaterdag en zondag, steeds van twee tot vijf.” En dat werkte? “Dat was geweldig! Met zulke kleine groepen heb je veel aandacht voor elke bezoeker individueel. Je hebt meer contact en betere gesprekken. Nee, dat was echt goed, dat houden we erin!”

Beursbezoek
Luycks heeft de galerie sinds 2008 en kreeg dus meteen te maken met de bankencrisis: “Dat was een echte dip maar ik heb het overleefd. Ik heb veel beurzen bezocht, dat hielp.” En nu, met de lockdown? “Daar heb ik minder van gemerkt. Ja, ik moest dicht, maar ik ben wel blijven ontvangen op afspraak. Niet zo veel hoor. En deze expo loopt fantastisch! Mensen worden blij van dit werk.”

Birra Morena
De eerste expositie in galerie Luycks na de lockdown is van Jan-Hein van Melis, beeldend kunstenaar uit Rijen. Verrassing: hij is ook kok! Uit financiële noodzaak? Van Melis: “Nee, het hoort er bij. Op de academie in Den Bosch al, bij beoordelingen van mijn werk door docenten. Dan kookte ik ook voor ze. Later deed ik veel in dahliatuinen, die richtte ik in. Dan hielden we happenings en daar kookte ik bij. Het vloeide dus logisch voort uit mijn beeldende activiteiten.” En deze expo, in de Nieuwlandstraat? Van Melis: “Het is een fictieve realiteit die je hier te zien krijgt.” Luycks vult aan: “Hij roept een fictieve wereld op, iets van vroegere tijden. Heel leuk om naar te kijken. Hij kwam op het idee door het etiket van een Italiaans biermerk, Birra Morena. Dat was dus in de echte wereld en daar is hij mee aan de gang gegaan. Hij combineert het met andere elementen, Zeeuwse meisjes bijvoorbeeld, met die typische kapjes. Het zijn objecten uit een vervlogen tijd, heel leuk maar fictief.”

Barbershop
Muzikant-performer en muziekdocent Michael Breukers heeft mixed feelings over de lockdown: “De eerste weken hebben we een aantal optredens gedaan met onze band de Teatles. Voor verzorgingstehuizen, in de tuin. Leuk! En veel sjouwwerk hoor, we hadden wel vijf optredens per dag, ook buiten Tilburg.” Maar dat hield op en die eerste tijd werden zelfs de repetities afgelast. Later keerde het tij. De repetities werden hervat en Breukers ging experimenteren met arrangementen: “Ik ben aan de slag gegaan met het Barbershop-genre, samen met Paul Nas. Barbershop is close harmony voor vier mannenstemmen. Vierstemming! Dat is lastig hoor. Een akkoord heeft standaard drie tonen, dus die vierde moet er echt ingevoegd worden. Maar we gaan optreden! Het is akoestisch dus het kan eigenlijk overal. Lijkt me hartstikke leuk om het in een winkel te doen, onverwacht voor het publiek. Dat je aan het shoppen bent en ineens klinkt er vierstemmige zang door de zaak!”

Boemel en Meneertje Peertje
Cultureel ondernemer Gerard Korthout bestiert sinds 2014 stadstheater De Boemel, in de Spoorzone. De lockdown hakte erin! Korthout: “Onwerkelijk voelde het in het begin. Nu zijn we weer open maar je merkt terughoudendheid bij de mensen. De sfeer is ook anders. Dat je niet gewoon kunt rondslenteren bijvoorbeeld. Dat is niet iets wat je wilt, als cafébaas, en gelukkig kunnen we in de tuin zo’n 80 mensen kwijt.” Plannen heeft Korthout wel. In de kermisperiode komt De Boemel met Kermis aan Zee, een mengelmoes van kleine voorstellingen. “Variété pontificaal”, noemt Korthout het: “Parade-achtig moet het worden. Korte voorstellingen van vijf minuten, het publiek circuleert.” En vanaf 8 juli gaat De Boemel op woensdagmiddag kindervoorstellingen doen. “Ja, daar hebben we subsidie voor gekregen van de Johan Stekelenburgstichting dus het is gratis. Peer de Graaf als Meneertje Peertje. Dikke pret voor Tilburgse kinderen.”

TextielMuseum
Het internationaal vermaarde TextielMuseum heropende een maand geleden. Het bezoekersaantal is nog niet op het oude niveau, maar het groeit wel. De speciaal gemaakte mondkapjes waren in één keer uitverkocht. “Er zijn weer nieuwe, erg mooi en je steunt er het museum mee”, aldus communicatiemedewerker Bree Tahapary. Hij wijst trots op de ontwikkeling van het nieuwe DesignLab. “Je kunt daar straks je eigen sokken of sjaal ontwerpen, met tekst. Die worden dan op de machine gebreid en zijn in een kwartiertje klaar. Dat is leuk, voor volwassenen en kinderen! Het Textielmuseum is niet alleen haute couture met internationale coryfeeën als Lagerfeld of Alberta Ferretti, maar bezoekers kunnen ook zelf aan de slag.”

Tilburgse geschiedenis
Het TextielMuseum herbergt een belangrijk stuk Tilburgse geschiedenis. Dat het zowel van de provincie als van de stad subsidie blijft krijgen is een welkome vorm van erkenning. Tahapary: “We zijn nu ook opgenomen in de landelijke basisinfrastructuur cultuur, dat is voor het eerst. Zijn we erg trots op!” Natuurlijk heeft het museum maatregelen genomen na de lockdown. Looproutes en maximum aantal bezoekers en verplichte reservering vooraf. Tahapary: “Ja, dat moest wel, maar nu is er landelijk versoepeling en dat gaan we ook hier doorvoeren. De verplichte reservering gaat eraf!” Dat is mooi, je kunt dus weer gewoon binnenlopen aan de Goirkestraat? “Ja, maar wel een kaartje kopen hoor!” Zeker, dat verandert niet.

Museumkwartier
Plannen voor de toekomst zijn er volop. Tahapary: "We gaan sterk inzetten op de ontwikkeling van het Museumkwartier. We willen net zo'n centrale plek worden als de Spoorzone en de Piushaven!"

Kijk, zo komt de culturele sector op stoom, in Tilburg!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden