Patiënt en naaste slapen samen in een koppelbed


  FOTO: ETZ Fotografie & Film I Joost Pistorius
FOTO: ETZ Fotografie & Film I Joost Pistorius (Foto: )

Patiënt en naaste slapen samen in een koppelbed

TILBURG - Als mensen ernstig ziek zijn, is het fijn als een naaste kan blijven slapen. Liefst zo dichtbij mogelijk. Een ‘koppelbed’ is speciaal hiervoor gemaakt. Het ETZ, Hospice de Sporen en Woonzorgcentrum Elisabeth in Goirle afgelopen week de lang verwachte koppelbedden met behulp van Stichting Roparun. 

“Een koppelbed is een speciaal bed met een matras dat naadloos aansluit op een zorgbed",  vertellen Cobie van Beuzekom en haar collega Lieke Bertens, verpleegkundig consulenten van het Palliatief Advies Team (PAT) in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). "Zo ontstaat heel gemakkelijk een volwaardig tweepersoons bed, dat ook in hoogte verstelbaar is. Als je twee gewone zorgbedden naast elkaar zet, zit er altijd een opening tussen de matrassen. Dat maakt het voor naasten lastig om elkaars warmte op te zoeken en intimiteit te ervaren wanneer iemand ernstig ziek is. Een koppelbed is hiervoor de ideale oplossing. Het is fijn om deze mogelijkheid te kunnen bieden aan mensen die niet meer kunnen genezen, maar die we nog wel een zo goed mogelijk kwaliteit van leven willen geven”, vertellen Cobie van Beuzekom en haar collega Lieke Bertens, verpleegkundig consulenten van het Palliatief Advies Team (PAT) in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ).

Koppelbedden nu ook voor thuis
Naast het ETZ ontvingen ook Hospice de Sporen en Woonzorgcentrum Elisabeth in Goirle afgelopen week de koppelbedden. De drie organisaties werken samen binnen het Netwerk Palliatieve Zorg en dienden gezamenlijk een aanvraag in voor de koppelbedden bij Stichting Roparun. Netwerk Palliatieve Zorg zegt heel blij te zijn dat de aanvraag gehonoreerd is en nu ook in de regio koppelbedden hebben.

Ook thuis
Niet alleen zijn koppelbedden beschikbaar binnen de genoemde organisaties, vanaf nu is het ook mogelijk om een koppelbed voor thuis aan te vragen. Stichting Roparun heeft namelijk ook 120 koppelbedden geschonken aan Vegro om ter beschikking te stellen aan de thuiszorg. Deze 120 koppelbedden zijn inmiddels verdeeld over een aantal distributiecentra in heel Nederland. Dit betekent dat vanaf nu de thuiszorg koppelbedden kan inzetten.

Meer info
Wil je meer weten over de mogelijkheden van een koppelbed? Of heb je een vraag over zorg op maat aan patiënten in de palliatieve fase? Vraag ernaar bij jouw zorgverlener of neem contact op met collega’s van het Netwerk Palliatieve Zorg Midden Brabant via info@zmbr.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden