Vraagje: ben jij wel mans genoeg?


Jeroen de Leijer maakte voor de campagne van Feniks deze treffende illustratie.
Jeroen de Leijer maakte voor de campagne van Feniks deze treffende illustratie. (Foto: )

Vraagje: ben jij wel mans genoeg?

TILBURG - Wat hebben mannen en de wereld om hen heen te winnen bij mannenemancipatie? Daar gaat het om bij het project ‘Mans Genoeg’ van Feniks Emancipatie Expertise Centrum in Tilburg. We spraken met projectleider Laurens Kleijntjens.

“Sinds een jaar organiseren we spraakmakende thema-avonden met gastsprekers in de Kennismakerij. Samen met het publiek zoeken we naar nieuwe definities van mannelijkheid. Mannen worden beperkt door ouderwetse normen voor mannen zoals dat we sterk, stoer, dominant, grootverdiener en een winnaar moeten zijn. We mogen ons niet kwetsbaar opstellen, niet over gevoelens praten en geen hulp vragen. Omdat we constant bezig zijn met een ‘échte man’ te willen zijn, overdrijven we machogedrag en onderdrukken we onze zachtere kant. Het gevaar is dat mannen hun gevoel afsnijden en waardevolle menselijke eigenschappen als zorgzaamheid en empathie onvoldoende ontwikkelen.”

Mans Genoeg
Laurens vertelt dat de belangstelling voor Mans Genoeg groot is. “In het eerste jaar zijn enkele honderden mensen op de avonden afgekomen, waarvan het merendeel man! Neem onze avond met Tim Overdiek over omgaan met verlies en tegenslag. Daar is veel vraag naar. Veel mannen vinden het moeilijk om hulp te vragen en raken vaker in een isolement. Meer mannen dan vrouwen hebben problemen met alcohol en/of drugs en plegen vaker zelfmoord. Met Mans Genoeg zijn we ook beschikbaar voor lezingen en gastlessen op scholen over gender, diversiteit en (mannen)emancipatie.”

Angela Saini
“Momenteel doen we veel online”, vertelt Laurens. “De eerste gast is de wereldberoemde Britse wetenschapsjournalist, BBC presentator en auteur Angela Saini. In haar nieuwste boek ‘Superieur’ stelt zij de terugkeer van de rassenleer in wetenschap en politiek aan de kaak. Dit boek staat hoog op Black Lives Matter-tiplijsten. In ‘Ondergeschikt’ prikt ze misleidende wetenschappelijke kennis over vrouwen door. Mannen en vrouwen lijken veel meer op elkaar dan gedacht wordt.”

Superioriteit
Laurens licht toe: “Er zijn veel overeenkomsten tussen racisme en seksisme. Om vermeende verschillen te verklaren wordt vaak een beroep gedaan op natuur in plaats van cultuur. Veel mensen zijn zich onbewust van eigen vooroordelen. Zij wuiven een cultuur en geschiedenis van uitsluiting weg. Voor alle vormen van discriminatie geldt dat een groep mensen zich boven een andere groep plaatst, door gevoelens van superioriteit. Dit gebeurt op grond van ras, sekse en/of seksuele oriëntatie.”

Planning
Het interview met Saini geeft argumenten om alle vormen van discriminatie te bestrijden. Kijk het op de website van Feniks. Als alles volgens planning gaat, wordt er eind september weer een fysieke thema-avond georganiseerd. “Dan gaan we met theatermaker Rikkert van Huisstede in op die beperkende normen voor mannen, hoe daar mee te spelen en hoe meer ruimte te maken voor mannen.” Mans Genoeg wordt gefinancierd door het Oranje Fonds.

www.fenikstilburg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden