Social Sofa Oerle 'opgepimpt' weer teruggeplaatst


Leden van de Oerlese Buurtraad, met voorzitter Marjo uiterst links, staan trots achter 'hun' vernieuwde social sofa.
Leden van de Oerlese Buurtraad, met voorzitter Marjo uiterst links, staan trots achter 'hun' vernieuwde social sofa.

Social Sofa Oerle 'opgepimpt' weer teruggeplaatst

TILBURG - De 'social sofa' in de wijk Oerle heeft een grondige opknapbeurt ondergaan is na maanden weer teruggezet op de hoek van de Trouwlaan en de Generaal De Wetstraat. Het 'benkske', zoals de sierlijke zitters in de Tilburgse volksmond vaker genoemd worden, is opgesierd met een steen uit de het oude buurthuis Soekmekaar. 

Op de originele 'social sofa' in Oerle stonden zwartwitfoto's van Oerle in vervlogen tijden. "Maar na jaren weer en wind trotseren was dit bankje aan vernieuwing toe", vertelt voorzitter Marjo IJpelaar van Buurtraad Oerle. "De Buurtraad opperde het idee om het bankje op te pimpen, en dat hebben we toen gedaan." 

Gevelsteen
Met dat 'oppimpen' is een bijzonder element aan de social sofa toegevoegd. Een siersteen uit de gevel van het oude buurthuis Soekmekaar op de Generaal Kockstraat. "Een buurtraadslid had die steen", legt Marjo uit. "En omdat dit gebouw jaren de thuishaven was van de Buurtraad, bedachten we om de steen in het bankje te laten verwerken met het logo van de Buurtraad."

Oerle ontmoet Oerle
Met dat idee togen de buurtraadsleden naar het Duvelhok, waar de social sofa's gemaakt worden. Daar werd het plan positief ontvangen en na wat gesprekken werd het bankje opgehaald en opgeknapt. Het resultaat mag er wezen en maakt de Buurtraad trots. "Nu is er in Oerle toch een toch nog een soort aandenken aan het voormalige buurthuis Soekmemaar", zegt Marjo. "Door heel veel mensen uit Oerle is dat gebouw door de jaren heen bezocht. En de spreuk 'Oerle ontmoet Oerle' komt zo goed tot z'n recht!"

Over de sofa
Het idee van een 'social sofa' is bedacht door de Tilburgse cabaretier Karin Bruers. De betonnen, met mozaïek versierde chaise longues vormen ontmoetingsplaatsen in de wijk. De eerste werden in 2006 onthuld op de Heuvel, nu kom je ze door het hele land tegen. De duizendste werd in 2013 neergezet, nummer 250 in Tilburg.

Voor wie het 'nieuwe' benkske in Oerle met eigen ogen wil zien: het staat op de hoek van de Trouwlaan en de Generaal de Wetstraat, op de hoek bij Scouting PVG.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden