Diploma-uitreiking in coronatijd


Studente Fee Rodenburg krijgt haar diploma en een kus-op-afstand van docente Mendel Gelderblom.
Studente Fee Rodenburg krijgt haar diploma en een kus-op-afstand van docente Mendel Gelderblom. (Foto: Gerard Sanberg)

Diploma-uitreiking in coronatijd

TILBURG - Uitbundig dansende docenten uitgedost in feestelijke carnavalskledij, luide schlagermuziek, partytenten met de examencommissie eronder, de parkeerplaats vrolijk opgesierd met ballonnen en vlaggetjes en met een enorme spandoek als welkom: gelaagd! Ook de geslaagden zijn mooi uitgedost en arriveren samen met hun familie in de gezinsauto. Zo ziet een diploma-uitreiking in coronatijd eruit bij de School voor Onderwijs en Kinderopvang.

Door Gerard Sanberg

Een school voor onderwijs - klinkt dat niet dubbel? Elke school is toch voor onderwijs? Maar dat is vergezocht. Deze school, onderdeel van ROC Tilburg, leidt zijn studenten op voor onderwijsassistent of voor de kinderopvang, dus de naam snijdt wel hout. De studente die op de foto haar diploma en een kus-op-corona-afstand krijgt is Fee Rodenburg. Zij heeft de voltijdsopleiding op niveau vier gedaan en is nu dus officieel Gespecialiseerd Pedagogische Medewerker. Wat gaat ze hierna doen? Ze gaat aan de slag, werken bij KIK, de buitenschoolse kinderopvang in Teteringen. Daar heeft ze ook haar stage gelopen.

Bliksemsnel schakelen
Arnold Hagenaar, sinds zeven maanden directeur van deze school, kijkt tevreden naar de feestelijkheden op de parkeerplaats: "Mooi hoor, al die geslaagden. Het was echt een hele klus om de examinering voor elkaar te krijgen. We moesten bliksemsnel omschakelen want het overgrote deel van onze examinering gebeurt op de stageplek en dat viel nu allemaal uit. Maar evengoed is 90 procent geslaagd, dat is het normale percentage dus we hebben er wat dat betreft niet onder geleden, met die coronacrisis."

Werken of doorstuderen
De school telt nu 670 studenten en groeit, dus Hagenaar is een tevreden mens. "We reiken vandaag 131 diploma's uit. Op niveau drie en op niveau vier. Veel van onze studenten die een diploma behalen op niveau drie, gaan door naar niveau vier. En veel gediplomeerden op niveau vier gaan naar het hbo, doorstuderen! Ze gaan naar Fontys of naar de pabo. Dat is een mooie trend, maar een flink aantal gaat ook aan het werk hoor, net als Fee. Met het diploma Onderwijsassistent kunnen ze zo aan de slag in het basisonderwijs. De werkgelegenheid is wat afgenomen door corona, maar dat herstelt zich wel."

De studenten zijn zo te zien voornamelijk meisjes? Hagenaar: "Ja, dat klopt, maar er zitten ook wel jongens hoor. Vorig jaar heeft één van onze jongens zelfs goud behaald op de nationale Skills wedstrijden."

Ambassadeur Bahrani
Een mooi voorbeeld van zo'n onderwijsloopbaan is Mohadesa Bahrani, een Tilburgse van 26 jaar die zojuist haar diploma op niveau drie kreeg: pedagogisch medewerker. Ze gaat komend jaar door voor niveau vier: gespecialiseerd pedagogisch medewerker, en daarna wil ze naar Fontys, hbo kinderpsychologie. De docenten kozen Bahrani tot ambassadeur van de school. Hoe dat zo?

Bahrani: "Ik ben nu zes jaar in Nederland, daarvoor woonde ik in Afghanistan. In die zes jaar heb ik de taal geleerd, de assistent-opleiding gedaan en de opleiding op niveau 2 Helpende Zorg en Welzijn. Dat was aan de Wandelboslaan. Daarna ben ik naar hier gekomen, de Gimbrerelaan. Het was natuurlijk wel een groot verschil met mijn klasgenoten, wat betreft leeftijd. Daarom heb ik ook wel geaarzeld, maar ja, het is wel een eer!"

Je moet doorzetten
Bahrani: "De eerste jaren hier in Nederland waren best moeilijk. Ik ben hier met mijn broer, die zorgt voor mij. Het was echt wennen. Niet alleen voor mij hoor, ook voor mijn klasgenoten, die moesten aan mij wennen." Maar het is je gelukt? "De klas en de stage zijn heel belangrijk geweest daarbij. Het leven kan moeilijk zijn maar ik heb geleerd: je moet doorzetten, hard werken en doorzetten."

Lieve docenten
Bahrani heeft stage gedaan, een essentieel onderdeel van mbo. Ze ging naar Human Kind, een organisatie die op verschillende locaties kinderen met een migratieachtergrond opvangt. "Dat heet VVE, Vroege Voorschoolse Educatie", legt ze geduldig uit. 'Ik heb veel van de kinderen geleerd, het was net alsof ik zelf naar de basisschool ging. Spelenderwijs leren de kinderen de taal."

En hier op school? "Ja, dat was echt geweldig. De docenten stonden altijd voor mij klaar, als er iets was. Het zijn echt lieve mensen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden