Jacques van der Borght, Paul en Marijke Oude Voshaar en hond Lola zijn  enkele blije bewoners van de gerestaureerde Lindehoeve. (Foto: ThvE)
Jacques van der Borght, Paul en Marijke Oude Voshaar en hond Lola zijn enkele blije bewoners van de gerestaureerde Lindehoeve. (Foto: ThvE) (Foto: )

Lindeboeren realiseren hun droom: 'Dit project was een goed leerproces'

TILBURG  - Lang was onduidelijk wat er met de oude vervallen boerderij aan de Oude Langstraat zou gebeuren. Sinds dit voorjaar is De Lindehoeve gedeeltelijk in oude luister hersteld en aangevuld met nieuwbouw. De bewoners zijn blij: “Het is hier zó fijn wonen.”

Door Theo van Etten

Ooit liep de Oude Langstraat vanaf de Veldhovenring in één lijn door naar de Heuvelstraat. Langs deze overwegend onbebouwde weg liet de weduwe J. van Esch in 1907 een boerderij met schuur bouwen. Tot 1970 stonden hier nog koeien op stal, daarna werd het stil en raakte de boerderij in verval. Tot KilimanjaroWonen uit Eindhoven een plan bedacht om hier een woonproject voor ‘gevorderden’ te realiseren. Jacques van der Borght was een van de zes initiatiefnemers.

Bloeien als nooit tevoren
“Het is nog niet helemaal af”, wijst Jacques op een braakliggend lapje grond aan de straatzijde. “Hier komt een moestuin, net zoals het ooit was.” Dat geldt ook voor de perenboom en notenboom die geplant werden nadat de originele bomen sneuvelden tijdens de bouwwerkzaamheden. De gigantische treurwilg op het erf heeft het wel overleefd. Na enkele ingrepen bloeit hij als nooit tevoren. “De kunst was om het oude met het nieuwe te verenigen en dat is volgens mij aardig gelukt.”

Authentiek
Hiermee zegt Jacques niets te veel. De boerderij met zijn karakteristieke topgeveltje en twee lindebomen ervoor zou zomaar passen op een zwart-witfoto van begin twintigste eeuw. Ook de aangebouwde koeienstal en karloods zijn volledig in ere hersteld, nadat ze eerst volledig werden afgebroken. “Die gebouwen stonden zowat op instorten. We hebben steen voor steen schoongebikt en vervolgens alles weer opgebouwd.” Sommige authentieke elementen werden door de nieuwe bewoners in ere gehouden. Zo dient een originele draagbalk nu als rustbankje in de tuin. Een houten staldeurtje bleef behouden en de gekleurde art-deco tegeltjes uit de stal keerden in nieuwe vorm terug. De schuur heeft het helaas niet gered. Die werd in authentieke vorm opnieuw opgetrokken en dient nu als gezamenlijke huis- en logeerkamer. Onder de kap kwam een appartement.

Goede buren
“Mijn vrienden en ik fantaseerden al langer over een woonvorm zonder de ‘toestanden’ van een verzorgingstehuis. Via-via kwamen we in contact met de architect van dit fantastische plan." Vier jaar later is het boerderijcomplex getransformeerd tot tien woningen, waarvan negen levensloopbestendig. Dat ging overigens niet altijd even makkelijk want zoveel mensen, zoveel wensen. “We hebben veel met elkaar vergaderd. Het was een leerproces. Je bewust worden dat je niet alles kunt krijgen zoals jij het wilt. Maar we zijn er als goede buren uitgekomen. We zijn er voor elkaar als het nodig is en we letten een beetje op elkaar. Een veilig gevoel voor als ik of mijn vrouw er niet meer is.”

Kijk ook op: www.delindehoevetilburg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden