Mevrouw Van Uden-Cools in Zonnehof in het zonnetje gezet


Mevrouw J. van Uden-Cools werd onlangs in de bloemetjes gezet, omdat ze maar liefst 45 jaar lid is van KBO. Foto: Aldert van der Burg
Mevrouw J. van Uden-Cools werd onlangs in de bloemetjes gezet, omdat ze maar liefst 45 jaar lid is van KBO. Foto: Aldert van der Burg (Foto: )

Mevrouw Van Uden-Cools in Zonnehof in het zonnetje gezet

TILBURG - De bezoekregeling voor verzorgingshuizen is versoepeld. Nu de coronacrisis over haar hoogtepunt heen lijkt te zijn, mogen bewoners weer wat meer bezoek ontvangen. Dat geldt uiteraard ook voor Zonnehof aan de Prof. Gimbrèrelaan, dat de afgelopen maanden vergeleken met andere instellingen goed is doorgekomen.

Door Aldert van der Burg

Elke bewoner van Zonnehof mag sinds 22 juni eigen keuzes maken wie er op bezoek komt. Dat zijn er maximaal twee per keer, dus dit hoeft niet meer één vaste bezoeker te zijn. Er is geen beperking meer in het aantal bezoeken per week. Ook de tijdsduur van het bezoek is vrij.

Verrassing
De versoepelde regels hadden op woensdag 1 juli een leuke consequentie voor met name één bewoner. KBO zette namelijk mevrouw J. van Uden-Cools in het zonnetje, omdat ze maar liefst 45 jaar lid van de ouderenbond was. In de binnentuin van Zonnehof werd ze verrast met bloemen, chocola en een oorkonde. “Ik ben nog nooit zo in de bloemetjes gezet als nu”, reageerde zij geëmotioneerd. “Een hele verrassing, dit doet mij veel.”

Veilig
Mevrouw J. van Uden-Cools (99) woonde tot 8 juni nog zelfstandig in een appartement in De Reit. Sindsdien verblijft ze in Zonnehof, waar ze naar eigen zeggen goed wordt verzorgd. “Ik heb ook een mooi appartement, licht en ruim. Ik voel me hier veilig en hoop dat ik hier nog lang mag wonen.”

Vrijwilliger
In 1975 sloot mevrouw Van Uden-Cools zich aan bij KBO. Ze hielp ook jarenlang mee met het organiseren van activiteiten van de bond, zoals de vakanties in Nederland en Duitsland. “Toen ik 95 werd, ben ik daar maar mee gestopt.” Daarnaast was ze ook lange tijd vrijwilligster op de oude locatie van Zonnehof, waar ze koffie en thee inschonk voor de bewoners. Tot slot heeft ze tot haar huwelijk lange tijd de Hasseltse Kapel schoongemaakt.

'Babbeltje heb ik nog wel'
Net als voor veel andere ouderen was de afgelopen periode zwaar voor haar. Vanwege de coronacrisis kwam ze de deur niet uit. “Dat is erg hoor, ik voelde me heel eenzaam. Het was al een hele vooruitgang toen ik weer een stukje mocht rondlopen.” Voor een bijna 100-jarige is ze dus nog redelijk fit, maar ook geestelijk maakt ze een heldere indruk. “Ja, dat babbeltje heb ik nog wel”, aldus mevrouw Van Uden-Cools.

Ontmoeten
Voorzitter Els Aarts van KBO Kring Tilburg blikt tevreden terug op deze middag. “Het is een mooie ontwikkeling dat KBO-afdelingen en seniorencomplexen zoals Zonnehof elkaar op een bepaalde manier steeds beter weten te vinden”, voegt ze eraan toe. “Het gaat er dan om, ouderen in de wijk gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten en samen activiteiten op te starten, een verrijking voor alle senioren in de wijk.”

KBO
Iedere 50-plusser kan bij de KBO terecht voor zeer uiteenlopende activiteiten. De organisatie komt daarnaast op voor senioren en behartigt hun belangen. Word ook lid. Meer informatie is verkrijgbaar via info@kbo-kringtilburg.nl of 06-46244027 of via www.kbo-kringtilburg.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden