Stilzitten is geen optie voor Twan; het Parkinson Grasveld groeit


Twan Hendriks liet zich door de diagnose Parkinson niet uit het veld slaan. Sterker nog, hij liet zich door de ziekte inspireren tot een kunstwerk. Daarmee wil de Tilburger geld ophalen voor onderzoek naar de ziekte.
Twan Hendriks liet zich door de diagnose Parkinson niet uit het veld slaan. Sterker nog, hij liet zich door de ziekte inspireren tot een kunstwerk. Daarmee wil de Tilburger geld ophalen voor onderzoek naar de ziekte. (Foto: )

Stilzitten is geen optie voor Twan; het Parkinson Grasveld groeit

TILBURG - Door de coronapandemie moesten heel veel mensen hun normale werkzaamheden tijdelijk onderbreken. Voor de Tilburgse kunstenaar Twan Hendriks was dat geen optie. Integendeel. Hij ontwikkelde de afgelopen maanden weer een aantal nieuwe projecten die geld moeten opleveren voor de strijd tegen de ziekte Parkinson.

Door Ruud Erich

Het grote project Parkinson Grasveld gaat weer van start, er wordt een speciale Vriendenclub opgericht en mensen kunnen werken van Twan Hendriks kopen, waarna vrijwel de hele opbrengst naar de Stichting Parki gaat.

Gras kleien
Maar eerst maar eens even terug naar hoe het allemaal begon. In februari 2014 werd bij de Tilburgse beeldend kunstenaar Twan Hendriks (73) de ziekte van Parkinson vastgesteld. Hij was niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten en startte al vrij snel met een groots kunstproject. Tijdens workshops boetseert ieder die dat wil onder leiding van Twan een eigen grasfiguur.

Iedereen uniek
De gedachte achter het kunstwerk is dat ieder grassprietje op zijn eigen unieke manier meedeint in dezelfde Parkinson-wind en dat ze elkaar samen overeind houden. De grasfiguren worden gebakken en komen straks, met uiteindelijk ongeveer driehonderd unieke exemplaren, te liggen in het zogenoemde ParkinsonGrasveld, een keramisch veld van 5,3 bij 5,3 meter verwijzend naar de wereldwijd 5,3 miljoen Parkinsonpatiënten.

Workshops
Ongeveer honderd mensen hebben tijdens de speciale workshops al een eigen grasfiguur gemaakt. "Door de Corona-uitbraak moesten wij helaas stoppen met de workshops. Per workshop kunnen er vijf mensen meedoen en dat mocht niet. In juli gaan we echter weer van start. En degene die de vijf personen bij elkaar brengt, ontvangt ook nog een gratis een ets van mij”, aldus Twan Hendriks.

Boek
Aan de workshops kunnen vriendengroepen, scholieren, families en ander clubjes meedoen steeds met maximaal vijf personen. Zij betalen 150 euro per persoon inclusief een lunch en verder komen zij met een foto en een eigen verhaaltje in een speciaal boek te staan dat over dit project gemaakt wordt. Ook krijgen zij een exemplaar van dat boek.

Ruimte zat
De workshops vinden op zondagen plaats in het Goretti-gebouw aan het Wilhelminapark in Tilburg. Twan: 'Daar hebben we ruimte zat om op anderhalve meter afstand van elkaar te werken. De reacties van de deelnemers zijn tot nu toe geweldig!"

Het Grasveld-project moet uiteindelijk zo’n 30.000 euro opleveren voor het ParkinsonFonds. Het is de bedoeling dat het kunstwerk wordt aangekocht door een medische organisatie of instelling of door een museum. Ook die opbrengst gaat naar het ParkinsonFonds.

Evenement
Maar Twan Hendriks heeft nog veel mee pijlen op zijn boog. Zo is er het speciale Parkinson-Event dat begin dit jaar zou plaatsvinden en waar Twan zijn Grasveld-project uitgebreid zou toelichten. "Ook die bijeenkomst moesten we uitstellen. De nieuwe datum is 1 april 2021 want we willen meer dan maximaal honderd mensen ontvangen. Ik hoop dus dat er dan een vaccin tegen corona beschikbaar is. Het wordt een hele bijzondere avond met interessante sprekers, muziek en andere verrassingen.’’

Glas half vol
Zoals gezegd, Twan Hendriks heeft de afgelopen maanden allesbehalve stil gezeten. Een van zijn favoriete uitspraken is niet voor niks: 'mijn glas is niet half leeg, maar mijn glas is nog half vol'. Zo startte Twan eveneens met het oprichten van een speciale Vriendenclub. Iedereen kan lid worden en zo het Parkinson-project steunen.

De vrienden betalen vijf jaar lang 5 euro per maand. Zo vallen zij onder een speciale regeling waardoor zij hun bijdrages van de belasting kunnen aftrekken. Iedere nieuwe Vriend ontvangt als welkomstgeschenk een ets van Twan en één keer per jaar is er een gratis koffieconcert voor de leden van de Vriendclub. En de opbrengst? Ook die gaat naar het ParkinsonFonds.

Nóg een actie
De actieve Tilburgse kunstenaar sluit af met nog een nieuwe actie die hij gaat starten. "Ik bedacht laatst dat ik eigenlijk genoeg inkomen heb om van te leven. Ik hoef geen extra geld te verdienen. Dus heb ik besloten om mijn eigen werk te gaan verkopen en de opbrengst daarvan aan de stichting Parki te schenken. We zijn nog aan het uitzoeken hoe we dat het beste kunnen regelen. In ieder geval moet het grootste deel van de opbrengst als schenking naar de stichting gaan’’.

Dit artikel is eerder verschenen op www.nlmagazine.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden