Jacky Ervaart Deventer


Foto: Jasper Schoonhoven
Jacky Ervaart

Jacky Ervaart Deventer

Afgelopen weekend was ik in Enter. Een dorpje in Overijssel, omringd door dorpen als Backspace en Spatie. Even lekker d'r uit met mijn vriend en twee andere stelletjes, aangezien mijn vriend en ik nu eigenlijk in Griekenland hadden gezeten.

Nou kan Enter bijna tippen aan Griekenland natuurlijk, maar toch echt niet aan mijn eigen Tilburg. Hoe langer ik hier woon, hoe meer ik gehecht raak aan deze betonnen stad, die enorm haar best doet steeds aantrekkelijker te worden. En wat eigenlijk - in mijn objectieve ogen - goed lukt. Er zijn steeds meer stukjes Tilburg die er toe doen. Ik heb namelijk enorm het vakantiegevoel als ik bijvoorbeeld in de Piushaven ben. En ook in het Dwaalgebied voelt niet altijd alsof ik in een nuchter Brabants dorpje rondloop. En persoonlijk ben ik gek op de Spoorzone, mij go-to spot als vrienden en familie langskomen. Voelt toch een beetje als pronken met 'jouw' stad. Je wil dat zij de best mogelijke indruk hebben, vandaar dat ik de Cityring en rondom het centraal station vooral mijd. Al die signaleringen, markeringen en chaos zijn natuurlijk niet de trots van Tilburg.

Het leukste vind ik wanneer je een andere stad vergelijkt met Tilburg en dan denkt: goh, Tilburg is eigenlijk gezelliger, groter, fijner, gewoon leuker. Dat dacht ik afgelopen weekend ook. Enter is geen vergelijkingsmateriaal. Da's alsof je een Ferrari naast een Fiat houdt. Maar Deventer wel. Deventer is onwijs schattig en de mensen daar hebben volgens mij allemaal tuinieren als hobby, want geen enkele voortuin lag er zo bij als de volledig betegelde voortuin van mijn vriend en mij. Deventer was ook gezellig. Maar Deventer was geen Tilburg voor mij. Misschien komt dat ook omdat ik er niemand ken. Het leukste aan bijvoorbeeld terrassen in Tilburg, is dat je ongeveer 293 bekenden tegenkomt, die allemaal gezellig aanschuiven. Waardoor je uiteindelijk van 's middags tot diep in de nacht zonder je te vervelen aan een tafeltje kunt zitten. Volgend jaar gaat onze reis naar Griekenland hopelijk wel door. Misschien ben ik dan helemaal wild van één of ander idyllisch Grieks dorpje. Wie weet. Maar vooralsnog staat Tilburg op eenzame hoogte in mijn lijstje lievelingssteden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden