moNUment van de week: Mariakapel Ringbaan-Zuid


De eenvoudige wegkapel Onze Lieve Vrouw ter Baan aan de ingang van het Leijpark.
De eenvoudige wegkapel Onze Lieve Vrouw ter Baan aan de ingang van het Leijpark. (Foto: )
moNUment

moNUment van de week: Mariakapel Ringbaan-Zuid

TILBURG - ‘Ons lieve vrouw ter baan maak dat wij richtig gaan’. Deze tekst in stalen hoofdletters versiert een tachtig centimeter hoog muurtje dat de basis vormt van een sobere wegkapel die in 1937 gebouwd is ter gelegenheid van het veertigjarig priesterfeest van Dr. P.C. de Brouwer. 

De kapel ligt aan de toenmalige Rijksweg Breda Eindhoven, nu de Ringbaan Zuid, op de kruising met toen de Beeksche Dijk, nu de Kruisvaardersstraat en de Prof. van Buchemlaan. Op de achtergrond het Leijpark, dat al in 1919 door Leonard Springer ontworpen was, maar toen pas net als werkgelegenheidsproject was opgeleverd.

Dr. P.C de Brouwer(1874- 1961), afkomstig uit Hilvarenbeek, heeft veel betekend voor de culturele emancipatie van Brabant en heeft onder andere het Odulphuslyceum opgericht. Ook heeft onder zijn aansturing het Brabants Studentengilde voor, tijdens en na de oorlog talrijke kapellen langs de Brabantse wegen gebouwd.

Het wit geschilderde kalkstenen Mariabeeld is van de hand van beeldhouwer Manus Evers (Tilburg 1903- Mill 1981). Bekende werken van hem zijn de kruiswegstaties in het Processiepark te Handel, een Maria-met-Kind beeld in een wegkapel in Moerdijk en een monumentaal beeld voor het Fraterhuis Petrus Donders in Tilburg. 

Meer info staat op heemkundekringtilburg.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Naar welke rubriek blader jij direct als je Stadsnieuws leest?Reageren!