Sandy is er voor jonge moeders; 'Er is ook tijd voor leuke dingen'


Met een fotoshoot voor jonge moeders wil Sandy laten zien dat er ook aandacht mag zijn voor positiviteit. "Zij verdienen het echt om een keer in de spotlights te worden gezet." Foto: R-Newt
Met een fotoshoot voor jonge moeders wil Sandy laten zien dat er ook aandacht mag zijn voor positiviteit. "Zij verdienen het echt om een keer in de spotlights te worden gezet." Foto: R-Newt (Foto: )

Sandy is er voor jonge moeders; 'Er is ook tijd voor leuke dingen'

TILBURG - Stel, je bent 15 jaar oud. Je zit op de middelbare school, samen met je vriendinnen. Je hebt misschien een bijbaantje in de supermarkt als vakkenvuller, en hoewel het thuis niet altijd even lekker gaat, vallen je ouders toch best wel mee. De grootste zorgen die je zou moeten hebben, zijn je huiswerk, of Soufiane uit je wiskundeklas je nieuwe outfit wel leuk vindt, en je ouders een beetje tevreden houden. Maar dan blijk je zwanger te zijn.

Ongeveer 7 procent van de meiden tussen de 15 en 19 jaar heeft een ongeplande zwangerschap meegemaakt. Twee derde daarvan kiest voor een abortus. Maar of de meiden nou kiezen voor een abortus of het jonge moederschap aangaan, het blijft een hele lastige keuze.

Te weinig aandacht
Iemand waarbij ze zeker kunnen aankloppen, is jongerenwerkster Sandy Donders van R-Newt. Al 22 jaar zet ze zich in voor jongeren, met name voor jonge meiden die zwanger zijn of jong moeder zijn geworden. Volgens Sandy is er nog steeds te weinig aandacht voor deze groep meiden en hun problemen.

Luisterend oor
"Het is ontzettend belangrijk dat er iemand is waar de jonge moeders met hun vragen naartoe kunnen en die hen kan begeleiden met professionele hulp", vertelt ze. Er überhaupt zijn voor de meiden is volgens Sandra minstens even belangrijk. ‘’Even die knuffel of dat luisterende oor, dat is vaak al voldoende.’’

Fotoshoot
En naast de moeilijke dingen die er worden besproken, is er ook tijd voor leuke dingen. Zo organiseerde Sandy in samenwerking met het project Groene Start van de wijk Groenewoud een fotoshoot voor de jonge moeders en hun kleintjes. Volgens Sandy verdienen zij het echt om een keer in de spotlights te worden gezet. En op deze manier kunnen de jonge vrouwen ook samenkomen met andere moeders.

Community
Naast de fotoshoot zijn er ook plannen om een online community op te zetten. Een overzichtelijk platform waar de moeders makkelijk met elkaar ideeën, verhalen en ervaringen uit kunnen wisselen. Zo vertelt Sandy dat er ideeën ontstaan om met de groep jonge moeders die er nu al is, bijvoorbeeld samen met de kinderen te gaan zwemmen. "Ook zouden de moeders via het platform met instanties in contact moeten kunnen komen. Het is heel belangrijk dat bepaalde informatie makkelijk voor handen is, zoals over studeren terwijl je een klein kindje hebt, of het vinden van hulp voor geestelijke gezondheid".

Hulp nodig?
Voor jonge meiden kan het heel moeilijk zijn om met iemand te praten over hun zwangerschap, met angst voor de reacties van hun thuisomgeving en schaamte op school. Wie hulp kan gebruiken, kan contact opnemen met Sandy via 06-22 761 377.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden