Tip tegen de zomerdip: lees!


Vakantielezen met Eveline
Vakantielezen met Eveline (Foto: Bibliotheek Midden-Brabant )

Tip tegen de zomerdip: lees!

TILBURG - Na de zomervakantie blijken vooral kinderen in groep 3 en 4 slechter te lezen dan voor de vakantie. Dat wordt de ‘zomerdip’ genoemd. Het leesniveau gaat achteruit, doordat de kinderen tijdens de vakantie minder lezen. Omdat kinderen die in de zomer blijven lezen hun leesniveau behouden of zelfs vooruit gaan, kunnen kinderen in de vestigingen van de Bibliotheek Midden-Brabant terecht voor het lenen van een stapeltje boeken, zij zijn gratis lid. Maar er is meer. 

De Bibliotheken in Tilburg houden allerlei jeugdactiviteiten om in de zomerperiode bezig te zijn met lezen, taal en letters. Ook geeft leesconsulent Michelle Oolders ouders tips om het lezen tijdens de zomervakantie zo leuk mogelijk te maken. Sommige kinderen doen niets liever dan lezen in de zomervakantie. Anderen zijn blij dat ze eindeloos buiten kunnen spelen, zwemmen of gamen. 

Geen huiswerk
"Lezen mag absoluut niet gaan aanvoelen als huiswerk. En al helemaal niet in de vakantie", zegt leesconsulent Michelle Oolders van Bibliotheek Midden-Brabant. "Ouders vinden het soms lastig om hun kind(eren) aan het lezen te krijgen en te houden. Als je het spelenderwijs aanpakt dan kost het weinig moeite en scheelt het veel gezeur en geruzie.”

'Leesspier'
"Het hele schooljaar is er iedere dag geoefend met lezen en taal", legt Michelle uit. "Eigenlijk is dagelijks de ‘leesspier’ getraind. Als dat plotseling stilvalt, dan verslapt alles weer. Het lijkt misschien niet zo erg als je kind wat terugzakt in leesniveau, maar na de vakantie gaan de lessen gewoon verder op het niveau van voor de zomer. Dan wordt het voor je kind dus extra lastig om de lesstof bij te kunnen benen.”

Met de tips van Michelle voorkom je de zomer-lees-dip van je kind en maak je het vakantielezen extra leuk, ook voor jezelf:

Tip 1. Gratis lid van de bieb
Ga samen naar de Bibliotheek en laat je kind een stapel boeken uitzoeken of meedoen met een van de vele, zomerse activiteiten. "Kinderen kunnen gratis lid worden van de Bibliotheek. Weet je niet zo goed welk boek geschikt is voor jouw kind? De medewerkers van de bieb kun je altijd vragen om advies."

Tip 2. Letters vind je overal
"Alleen al door je kind de achterkant van het pak hagelslag of de menukaart op het terras te laten lezen kun je het leesniveau op een leuke manier op peil houden. En vergeet ook de verkeersborden die je onderweg in de auto of op de fiets tegenkomt niet."

Tip 3. Afwisseling
"Wissel het lezen van een papieren boek af met het lezen van een e-book en luisterboeken op de tablet. De Vakantiebiebapp kun je gratis downloaden via de App-store en Google Play. Je vindt er 35 e-books en tien luisterboeken in alle leeftijdscategorieën en voor ieder kind wat wils." Lees digitaal en maak dit jaar kans op een Beats Solo Pro-koptelefoon. Kijk op www.bibliotheekmb.nl/vakantielezen voor deze winactie.

Tip 4. Speel een spelletje
"Er zijn allerlei spelletjes die je met je kind kunt spelen waarbij het wordt uitgedaagd om te lezen. Denk bijvoorbeeld aan scrabble junior, boggle of kwartet. Of letterbingo: maak je eigen alfabetkaart en ga thuis of in de buurt op zoek naar alle 26 letters. Wie heeft als eerste de kaart vol? Bingo!”

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over lezen in de zomervakantie, jeugdactiviteiten in de Bibliotheek, een link naar de Vakantiebieb en leuke doe-opdrachten voor thuis op de website www.bibliotheekmb.nl/vakantielezen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden