Gilberts Groenweetje: De boerenhortensia


Foto:

Gilberts Groenweetje: De boerenhortensia

Met witte, roze, of blauwe bloemenwolken is de boerenhortensia, of Hydrangea macrophylla, een kunstwerkje op zich. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze heester enorm populair is. Bij GroenRijk is hij volop verkrijgbaar in verschillende varianten en hoogtes. Leuk om te mixen!

De boerenhortensia is een van de bekendste hortensiasoorten. Vroeger stonden ze veel in boerentuinen, vandaar de naam. Tegenwoordig zie je hem op heel veel plekken. Logisch, want de hortensia kan zowel zon als halfschaduw verdragen, hij is geschikt op de voor- en achtergrond van je tuin en zowel mooi als eenling als in een groep. Na de bloei vormen de uitgebloeide bloemenbollen of -schermen een mooi wintersilhouet. Zo is de hortensia, afhankelijk van het seizoen, telkens bescheiden of uitbundig aanwezig. Hij doet het trouwens ook goed als kamerplant!

Magisch
De romantisch ogende hortensia is eigenlijk een zuur type. Graaf daarom bij het planten een gat dat twee keer zo diep en breed is als de kluit en vul dit met een mengsel van tuinaarde en turf. Je kunt het plantgat of je pot ook met speciale hortensiapotgrond vullen. De zuurgraad en het ijzer- en aluminiumgehalte in de grond hebben trouwens ook invloed op de kleur. Je kunt blauwe hortensia’s die naar roze zijn vervaagd, zelfs weer ‘terugtoveren’ met speciale blauwmaker. Magisch!

Oude en jonge takken
De bloemen van de Hydrangea macrophylla bloeien op oud hout. Als je deze heester helemaal kort snoeit, krijgt hij wel veel jonge groene takken, maar een jaar lang geen nieuwe bloemen. Normaal knip je de oude bloemen eind februari of in maart weg, als het niet vriest. Eventueel kort je de boerenhortensia dan ook een beetje in. Haal gelijk aan de onderkant van de heester het dorre, oude hout weg en je hortensia is helemaal lenteklaar.

Eten en drinken
De hortensia is snel dorstig en heeft met enige regelmaat voeding nodig:

-Geef in het begin van de lente en in de zomer wat hortensiavoeding.

-Hangen de blaadjes van je hortensia een beetje slap? Dan heeft hij dorst. Geef van half mei tot en met augustus regelmatig water. Giet water tot de aarde rondom de hortensia goed nat is. Als het maar kleine -hoeveelheden regent, is er soms extra water nodig.

-Bloeiende hortensia’s binnenshuis geef je eens per twee weken GroenRijk vloeibare plantenvoeding.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden