Circus en gevaar, dat gaat hand in hand. Maar waar ligt de grens? Festival Circolo heeft dit najaar 'gevaar' als thema, in een 'coronoproof editie'. Grotere tenten en minder publiek moeten het gevaar veilig maken.
Circus en gevaar, dat gaat hand in hand. Maar waar ligt de grens? Festival Circolo heeft dit najaar 'gevaar' als thema, in een 'coronoproof editie'. Grotere tenten en minder publiek moeten het gevaar veilig maken. (Foto: )

Tóch Festival Circolo in het Leijpark

TILBURG - Lang hing het wel of niet kunnen doorgaan van Festival Circolo aan een zijden draadje. Inmiddels is het grootste circusfestival van Nederland officieel klaar om een nieuwe editie aan te kondigen. Met trots laat Festival Circolo weten als één van de eerste openluchtfestivals in Nederland haar weide te openen voor bezoekers. Van 16 tot en met 25 oktober 2020 strijkt het festival neer in de groene oase van het Leijpark voor tien dagen aan modern theatercircus.

Tien dagen, vier extra grote circustenten, meer dan twintig voorstellingen, diverse attracties, kampvuurtjes en horeca. Tijdens Festival Circolo is het tien dagen goed vertoeven in het Leijpark met allerlei nationale en internationale circusacts van de bovenste plank.

Festival Circolo is een van de eerste evenementen van deze omvang dat doorgang kan vinden sinds de lockdown. Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke voorbereidingen. Festival Circolo volgt de richtlijnen van het RIVM strikt op. Simpel gezegd worden de circusvoorstellingen op Festival Circolo in extra grote tenten voor een kleiner publiek dan gewoonlijk gespeeld. Er is per voorstelling een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Voor meer informatie over de veiligheidsmaatregelen verwijzen we graag naar onze website.

Gevaar als leidraad
Er loopt dit jaar een rode draad door het programma van Circolo. Het thema: gevaar. Daarmee wordt niet gedoeld op gevaar voor de gezondheid maar gewoon ouderwets stuntgevaar. Circus en gevaar gaan namelijk hand in hand. Circusartiesten zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Maar waar ligt de grens van het gevaar? Breng je als artiest je leven in gevaar voor de sensatie van het publiek? Het programma weerspiegelt de worsteling van artiesten met dit thema. Van gevaarlijk grappig tot gevaarlijk sensationeel.

Een greep uit het programma van de aankomende editie:

La Contrebande / Willy Wolf. Collectief La Contrebande (Frankrijk) laat zich inspireren door het krankzinnige levensverhaal van stuntman en circusartiest Willy Wolf. Het resultaat? Een sensationele show met een levendig gevoel voor humor, duizelingwekkende trucs en vliegende motoren.

Rémi Luche / L'Homme Canon. Hoe krankzinniger en onmogelijker de uitdaging, hoe interessanter. Althans, wel als je het de acrobatische komiek (of komische acrobaat?) Rémi Luchez (Frankrijk) vraagt. Lopen op het dunst mogelijk koord of een stapel stenen op het hoofd balanceren? Luchez test daarmee de grenzen van zijn kunnen. In L’Homme Canon lanceert de daredevil zichzelf in vogelvlucht langs hoogtevrees, nuchter dronkenschap en ingehouden plezier. Zijn lichaam is zijn wapen, zijn evenwicht het doelwit en jij - als publiek - degene die de adem inhoudt.

Familiar Faces / Surface (wereldpremière). Dit acrobatisch kwartet, alle vier opgeleid aan de Fontys Academy for Circus and Performance Art in Tilburg, keert terug naar Festival Circolo met een gloednieuwe voorstelling. In Surface, letterlijk vertaald oppervlakte, speelt de ondergrond een hoofdrol. Water sijpelt over het podium, soms voorzichtig dan weer roekeloos springt het viertal om met deze bron. Het water zet de groep in beweging. Hun houvast verdwijnt. Maar waar ligt de balans tussen controle en roekeloosheid? In deze wereldpremière (die voortkomt uit Circusnext, het Europese project voor het nieuwste circustalent waarvoor uit 120 talenten slechts zes artiesten of gezelschappen worden geselecteerd!) gaan ze op zoek naar de grenzen van het onmogelijke in een heerlijk originele voorstelling.

Lucho Smit / L’âne & La Carotte. Lucho Smit beschouwt in zijn voorstelling L’âne & La Carotte (De Ezel en de Wortel) de kunsten van de circusartiest als pogingen om beperkingen te omzeilen of grenzen te verleggen. Hij probeert niet zozeer de natuurkundige wetten te beheersen maar gaat de aan om die grenzen op te zoeken en te verleggen. Want de circusartiest moet altijd hoger en sneller. Lucho zwaait in de trapeze, vliegt door de lucht en balanceert over koorden in een poging de lat hoger te leggen. Een onmogelijke missie, of toch niet?

Kaartverkoop
Meer informatie over het programma is te vinden op de website van Festival Circolo. Het circusfestival maakt deze zomer nog meer programmaonderdelen bekend. Er is per voorstelling een beperkt aantal kaarten beschikbaar. De kaartverkoop start in augustus.

www.festivalcircolo.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden