Foto:

Tuintip: Artistieke bolchrysant

Met een enorme hoeveelheid knoppen produceert de bolchrysant vanaf augustus continue bloemen. Zo krijgt de zomer een spetterende finale die tot en met oktober aanhoudt. Dus laat die herfst nog maar even wegblijven! Bij GroenRijk vind je vele soorten bolchrysanten, waaronder de spectaculaire ‘Arty Amarena’ die opvalt door zijn verfijnde anemoonachtige bloemen.

Chrysanten komen uit Japan en China waar ze het symbool zijn van een lang en gelukkig leven. In het Westen worden we vooral gelukkig van de late bloei die, juist als de dagen korter worden, bij de bolchrysanten op gang komt. Deze plant oogt door zijn opvallende dichtbebloemde koepelvorm prachtig in een pot, zowel binnen- als buitenshuis. Hij kan ook mooi een kale plek opvullen in je tuin of juist een hele opvallende plaats innemen, alleen of in een groep.

Herfstpret
Bolchrysanten zijn makkelijke planten en kunnen heel wat hebben. Wil je er zo lang mogelijk van genieten? Denk dan hier aan:

Haal steeds de uitgebloeide bloemen weg.
Check af en toe of de kluit niet te droog is.
Doe elke twee weken wat vloeibare plantenvoeding bij het water.
Geef de bolchrysant bij voorkeur een wat beschutte plek.

Bolchrysant ‘Arty Amarena’
Met verschillende opvallende tinten doen de ‘Arty Amarena’ bolchrysanten denken aan de schilderachtige kleuren van oude meesters. Van purper en mosterdgeel met oranje tot kersen en lila. Ze vullen moeiteloos de andere tinten in je tuin of op je balkon aan en vormen samen een inspirerend palet. Opvallend aan de ‘Arty Amarena’ zijn ook de intens gekleurde harten en de anemoonvormige bloemen. Deze bolchrysant kan tot wel -12 graden vorst verdragen, zodat je hem met de huidige zachte winters gewoon kunt overhouden in je tuin. De kweker geeft bovendien aan dat deze plant pollenvrij is.

Winterslaap
Wil je graag je bolchrysant behouden voor het volgende seizoen? Dat is vaak goed mogelijk! Winterharde bolchrysanten zoals de ‘Arty Amarena’ kun je dan tot enkele centimeters boven de grond afknippen. Maar je kunt de plant ook snoeien en in een pot op een koele plek binnen zetten. Zorg dan dat de grond een beetje vochtig blijft. Zo heb je de meeste kans dat je bolchrysant in april weer de eerste bladeren krijgt en je in augustus weer veel tuingeluk brengt.

Kijk voor meer informatie over deze en andere planten op de website:

www.groenrijk.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden